A németek negyedének veszélyezteti a megélhetését az infláció - Ausztriában sem jobb a helyzet

Elemzések2022. jún. 4.D.F.D.

Németországban a hetvenes évek elején tomboló olajválság óta nem láttak a mostanihoz hasonlóan magas inflációt. Az élelmiszerek ára 11 százalékkal, míg az energiaárak több mint 38 százalékkal emelkedtek Németországban, az inflációs nyomás pedig továbbra sem szűnik. A Német Kereskedelmi Szövetség felmérése alapján a német lakosság negyede veszélyben érzi a megélhetését a drágulás következtében.

A hetvenes években volt utoljára ekkora az infláció

Egész Európában tombol az infláció. A mostani helyzet pedig még az olyan stabil gazdaságokat is megviseli, mint Németország, ahol a legfrissebb adatok alapján májusban 7,9 százalékra emelkedett az infláció, az áprilisi 7,4 százalékról. Utoljára közel 5 évtizede 1973-'74-ben, az olajválság idején volt 8 százalékos infláció Németországban.

Elszálltak az energia- és az élelmiszerárak

A drágulást elsősorban az energia és az élelmiszerárak emelkedése mozgatja - olvasható a Tagesschau német hírportál elemzésében.Az energiaárak 38,3 százalékkal, míg az élelmiszerárak 11 százalékkal emelkedtek májusban és a szakértők szerint továbbra sem csökken az inflációs nyomás - írják. Az élelmiszerárak esetében érdemes megjegyezni, hogy az elmúlt évtizedben hiába emelkedtek évről évre a gyártói költségek, azt a kiskereskedelmi szektor csak minimálisan hárította át a vevőkre, így a német lakosság nincs hozzászokva az élelmiszerárak emelkedéséhez, ezért is érhette őket meglepetésként a jelenlegi helyzet.

A német Allianz Trade hitelbiztosító legújabb tanulmánya szerint az élelmiszerárak még nem tetőztek. Idén 10,7 százalékos áremelkedés várható az élelmiszer-kiskereskedelemben. Személyenként ez több mint 250 euró éves többletköltségnek felel meg.

Változóban a vásárlói szokások

Mindezt pedig a német lakosság is megérzi. A németek több mint egynegyede ugyanis már most is komoly problémának tartja az inflációt a pénzügyi megélhetése szempontjából – derül ki a Német Kereskedelmi Szövetség pénteken közzétett felméréséből. Ez pedig a vásárlói szokások megváltozásához vezetett. A felmérés alapján Németországban sokan kevesebbet költenek alkoholos italokra, kényelmi és luxus cikkekre, és a havi 2-4 ezer eurós jövedelmű háztartások 80-90 százaléka nagy figyelmet fordít az árakra az utóbbi időben és kifejezetten keresi az akciós ajánlatokat. Ennek a következményeit pedig most már a kiskereskedők is megérzik, akik folyamatos tárgyalásokat folytatnak a beszállítóikkal, hogy lentebb tarthassák az árakat. 

Az osztrákok fele soha nem tapasztalt még ilyet

Ausztriában sem sokkal jobb a helyzet. Az osztrákok több mint fele számára ez egy olyan helyzet, amelyet még soha nem tapasztaltak és hasonlóan a németekhez az osztrák lakosság is úgy érzi veszélyezteti a drágulás a megélhetését - írja a Die Presse. Ausztriában egyébként Németországhoz hasonlóan az energia és az élelmiszerárak mozgatják az inflációt. Ausztriában az infláció idén áprilisban 7,1 százalék volt.