A gazdasági növekedés ellenére jelentősen csökkent hazánk üvegházhatású gáz kibocsátása

Hírek2022. jún. 4.Növekedés.hu

Magyarország a GDP 1,3%-át költi környezetvédelmi célokra. Az elmúlt 50 évben 30%-kal nőttek az erdővel borított területek hazánkban. 2010 óta egységnyi GDP előállítására 24%-kal kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátása mellett képes a magyar gazdaság.

Nőtt az erdővel borított területek mérete

A környezetvédelem és a fenntarthatóság egyre fontosabb kérdés egy-egy ország fejlődési stratégiájának a meghatározása során. Hazánk sem kivétel ezalól, hiszen hosszútávon Magyarország is szeretne elszakadni a fosszilis tüzelőanyagoktól, így megszüntetve az ország üvegházhatású gáz kibocsátását.

Magyarország hangsúlyt fektet arra, hogy környezetünk védelmét összehangolja a gazdasági növekedéssel és az emberek biztonságával, jólétével

- mondta el Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdálkodásért felelős államtitkár a „Stockholm+50: egy egészséges bolygó mindenki boldogulására – a mi felelősségünk, a mi lehetőségünk” címmel megrendezett ENSZ konferencián június 3-án.

 

Az államtitkár emlékeztetett, hogy Magyarország a GDP 1,3%-át költi környezetvédelmi célokra. Kiemelte:

hazánk azon kevés országok egyike, amely az elmúlt évek gazdasági növekedése mellett csökkentette az üvegházhatású gázok kibocsátását, emellett elsők között tiltotta be az egyszer használatos műanyagokat. A generációkon átívelő programokat érintően hangsúlyozta, hogy az elmúlt 50 évben 30%-kal nőttek az erdővel borított területek Magyarországon, két éve pedig elindult a minden újszülött után 10 fa elültetését célzó kormányzati program és a gyerekek, diákok környezettudatosságra nevelése pedig már az óvodákban megkezdődik.

A teljes klímasemlegesség a cél

A kormány célja, hogy 2030-ra a magyar áramtermelés 90 százaléka szén-dioxid-mentes legyen és az ország a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia alapján 2050-re a teljes klímasemlegességet is elérje, anélkül, hogy a gazdasági növekedés vagy a jólét veszélybe kerülne. 2000 óta úgy nőtt a bruttó hazai termék, hogy közben csökkent a szén-dioxid-kibocsátás, 2010 óta pedig egységnyi GDP előállítására 24%-kal kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátása mellett képes a magyar gazdaság. Emellett a kormány a környezetünk megtisztítását is kiemelten kezeli - olvasható a Technológiai és Ipari Minisztérium közleményében. A Tisztítsuk meg az Országot! projektben 13 milliárd forintot fordít arra, hogy erdőink, folyóink, vasúti és közúti létesítményeink, valamint közterületeink tisztábbak és az évtizedek óta, jogtalanul lerakott szeméttől mentesek legyenek.