Akár százszoros is lehet a különbség egy repülőtér-főváros közötti taxizás árában

Hírek2019. nov. 6.Növekedés.hu

A Momondo.ro román portál összeállítást készített arról, hogy a világ 140 különböző országában mennyibe kerül egy taxi utazás a legközelebbi repülőtérről a fővárosba.

A romania-insider.com hírportálon ismertetett elemzés a repülőterek által engedélyezett, a legtöbb utast szállító taxitársaságok hivatalos tarifái alapján készült. Az árak a repülőtér és a városközpont közötti távolságra vonatkoznak, a repülőterek hivatalos honlapjainak 2019 októberi adatai alapján.

A felmérés szerint a repülőterek és a fővárosok központjai közötti távolság átlagosan 21 kilométer, amelyért átlagosan 25 eurót (mintegy 8246 forintot) kell fizetni. 

A legdrágább fuvart a japán Narita repülőtérről Tokió belvárosába igyekvőknek kell megfizetniük: a 71,5 kilométeres távolság megtételéért körülbelül 200 eurónak (mintegy 66 ezer forintnak) megfelelő összeget. Európában a legmagasabb díjjal az Oslo és Reykjavík repülőteréről érkezők szembesültnek, ahol az 50 kilométeres fuvarért a taxisok 100 eurót (mintegy 33 ezer forintot) kérnek.

A taxizás Taskentben és Tuniszban a legolcsóbb (2, illetve 3 euró, körülbelül 660, illetve 990 forint).

A román főváros esetében, ahol a távolság 16,5 kilométer, az utazás költsége 10 euró (mintegy 3300 forint), ugyanannyi, mint Varsó, Doha vagy Tbiliszi esetében. 

Budapest esetében a kiszamo/lo.com kalkulátora szerint a 22 kilométeres távolság viteldíja mintegy 9800 forint.