A Pentagon megerősítette, hogy UFO-k léteznek – De pontosan mit tudunk róluk?

Elemzések2021. jún. 3.D.J.

Az amerikai haditengerészet főtisztje Sean Cahill egy egészen meredek állítással hozakodott elő a CNN-en. Szerinte van olyan azonosítatlan gép, amely legalább száz vagy ezer évvel előzi meg a technológia terén az amerikai hadsereget.

Pár éve még csak az összeesküvés-elméletek hívei hittek az UFO-kban, ma már viszont bizonyított tény, hogy léteznek. Persze az UFO szó hallatán sokan rögtön földönkívüliekre gondolnak. Pedig ez a mozaikszó csupán az azonosítatlan repülő tárgyakat fedi le.

Ami biztosan kijelenthető, hogy léteznek olyan levegőben szálló objektumok, amelyekről még az amerikai hírszerzés se tudja megmondani, hogy mi fán teremnek.

Amikor valaki észlel egy UFO-t, utólag általában kiderül, hogy csak egy időjárási ballon, egy titkos rakétakilövés vagy a Vénusz fénye tévesztette meg a szemlélőt. Ám az esetek egy részében az alapos vizsgálat se tud értékelhető eredményre jutni.

Az UFO észlelések sorában az egyik legfontosabb még 2004-ben esett meg. Ezúttal nem csak egy-egy pilóta számolt be furcsa repülő tárgyakról. A radarok és kamerák is láttak egy bizarr objektumot, amelyről az amerikai légierő négy embere adott leírást.

Az egész azzal kezdődött, hogy egy újfajta, fejlett radar-rendszert állítottak hadrendbe egy San Diego-hoz közeli hadihajón.

A jelentések szerint a műszerek „több rendellenes légi járművet” észleltek. Volt, amelyik másodpercek alatt 24 kilométert tudott ereszkedni.

Végül 2004. november 24-én ki akarták vizsgálni a jelenséget. A kiküldött pilóták közt volt Dave Frevort és Alex Dietrich is.  

A beszámolójuk szerint egy szárnyak és jelzések nélküli, vadászgép nagyságú tárgyat láttak, amely teljesen fehér volt ezért csak Tic Tacnak nevezték. A tárgy roppant gyorsan tudott irányt váltani, egy ideig pedig mintha tükrözte volna az egyik gépük mozgását. Úgy öt percen át követték. Amikor meg akarták közelíteni hirtelen eltűnt, de úgy hogy a radar információk szerint másodpercekkel később jóval messzebb, úgy 96 kilométerre újra felbukkant még mielőtt megint elviharzott volna.

Az egyik szemtanú Alex Dietrich pilóta a napokban a CBS csatorna „60 minutes” című műsorában azt mondta: ha egyedül látta volna, aligha számol be róla a többieknek, hisz az egész őrültségnek hangzott. Dave Frevort ehhez hozzátette:

Nem tudom ki építi, kinek van meg a technológiája és az agya hozzá. De van odakint valami, ami jobb mint a mi repülőink.

A Pentagon, hogy kivizsgálják a hasonló észleléseket még 2007-ben elindította az Advanced Aerospace Threat Identification Program-ot (AATIP), melynek a vezetője Luis Elizondo hírszerzési tiszt lett. Ez a program öt éven át működött 22 millió dollárból, mígnem 2012-ben lefújták. Elizondo később azt mondta:

Nagyon meggyőző bizonyítékok vannak arra, hogy esetleg nem vagyunk egyedül. Ezek a repülőgépek - nevezzük őket repülőgépeknek - olyan jellemzőkkel bírnak, amelyek jelenleg nem szerepelnek az Egyesült Államok repülőgépei, vagy bármely, általunk ismert külföldi repülőgép között.

Az azonosítatlan tárgyakat az AATIP lefújása után is vizsgálta egy másik program: ez már a Unidentified Aerial Phenomenon Task Force nevet kapta.

Egy volt vadászpilóta Ryan Graves szerint azután, hogy 2014-ben újfajta radarokat raktak a gépeikbe egyre többször vettek észre azonosítatlan repülő tárgyakat a keleti parton Virginia Beach-nél. Volt, hogy napi szinten voltak ilyen incidensek. Graves a saját benyomásait is megosztotta a CBS-en:

Őszintén szólva aggódom. Ha ezek egy másik ország taktikai sugárhajtóműves gépei lennének, mindez óriási ügy lenne. De mivel kicsit másképp néznek ki, nem vagyunk hajlandóak szembenézni a problémával. Figyelmen kívül hagyjuk a tényt, hogy ezek odakint vannak és mindennap minket figyelnek.

Az egyik legmeredekebb állítással az amerikai haditengerészet főtisztje Sean Cahill állt elő a CNN-en. Szerinte a 2004-ben észlelt azonosítatlan gép, amelyet a hadsereg észlelt a technológia terén, legalább száz vagy ezer évvel előzi meg az amerikai arzenált. Minderről az alábbi CNN műsorban esett szó.

Amikor meg kell magyarázni, hogy mik lehetnek ezek a gyorsan mozgó légi szerkezetek általában három népszerű elmélet szokott felbukkanni.

1. Titkos amerikai kísérletekről van szó, amelyekről még a hadsereg nagy része se tud

2. Egy külföldi hatalom, például Kína vagy Oroszország gyártja a fejlett gépeket, amelyek rendre az amerikai támaszpontok körül bukkannak fel

3. De persze rendre felmerül az összeesküvés-elmélet hívők egyik kedvenc teóriája is, miszerint az UFO-kkal a földönkívüliek figyelik a földi életet

Christopher Mellon, aki Bill Clinton és George W. Bush elnöksége alatt volt a Védelmi Hírszerző Ügynökség főtitkárhelyettese azt állítja, hogy ezek a gépek nem amerikaiak. Persze lehet, hogy nem mond igazat.

Mindenesetre Mellonnak fontos szerepe volt abban, hogy az UFO-król a nyilvánosság is értesült.

Miután az azonosítatlan tárgyakat vizsgáló program titkosítása megszűnt, ő volt az aki eljuttatta még 2017-ben az egyik UFO-ról készült videófelvételt a New York Times-nak.

Mivel 2017-ben közismertté vált, hogy a Pentagonnak volt egy saját programja, amely az azonosítatlan tárgyakat igyekezett kivizsgálni, azóta a hadseregnél egyre többen mernek előállni a saját történetükkel. A közös pont bennük, hogy az UFO-k rendszerint roppant gyorsan tudnak irányt váltani. Volt, hogy arról számoltak be, hogy a hangsebességet hangrobbanás nélkül lépik át.

Akadt olyan objektum, amelynél úgy tűnt: előre tudja, hogy a közeli vadászgép merre fog menni.

A beszámolók kapcsán sokan szkepticizmusuknak adtak hangot. A német közszolgálati adó a DW megszólaltatott egy szakértőt Hans-Werner Peiniger-t, aki szerint a talányos esetek mögött könnyen lehet, hogy szimplán csak olyan természeti jelenségek állnak, amelyeket még nem értünk.

Egy beszélgetős műsorban nemrég Barack Obama volt amerikai elnök is nyilatkozott a témában. Viccelődve mesélte, hogy a hivatalba lépése után rákérdezett, hogy van-e olyan hely, ahol földönkívülieket vagy az űrhajóikat tárolják, és a válasz nem volt.

De ami igaz és most ezt komolyan mondom: vannak felvételek olyan tárgyakról az égben, amelyekről nem tudjuk megmondani, hogy micsodák. Nem tudjuk megmagyarázni, hogy miként mozognak.

Hamarosan valószínűleg jóval többet fogunk tudni az UFO-król, vagy ahogy az amerikai hadsereg hívja őket a UAP-okról (unidentified aerial phenomena).

A hírszerző ügynökségeknek ugyanis ebben a hónapban át kell adniuk az amerikai kongresszusnak a múltbeli incidensekről készült titkosítatlan jelentéseket.