Kínát sarokba szorítaná a Pentagon első lehetséges női vezetője

Elemzések2020. dec. 2.D.J.

Sokan attól tartanak, hogy a katonai konfliktusokat nem lezárja, hanem tovább nyújtja majd Michele Flournoy, aki sajtóértesülések szerint Joe Biden védelmi minisztere lehet.

Donald Trump több szempontból is rendhagyó politikus volt. Például több mint 30 év után ő volt az első elnök, aki alatt az amerikai hadsereg nem lépett be új fegyveres konfliktusba. Bár Irán megtámadását többször is fontolgatta, a tervezett komolyabb akciókból nem lett semmi. Igaz, a Reuters szerint legutóbb pár hete beszélték le a saját tanácsadói, hogy csapást mérjen az urándúsító központjáról híres Natanzra.

Hogy a Biden-kormányzat milyen külpolitikát fog folytatni azt ugyan korai lenne megmondani, de azért már akadnak támpontok. Ahogy azt a Los Angeles Times-tól, a Politicon át a Washington Postig a fél amerikai sajtó megírta: jelenleg úgy néz ki, hogy Biden védelmi miniszternek Michèle Flournoy-t fogja kinevezni.

Ez a döntés egyrészről roppant előremutató, hisz ha megkapja a felkérést, akkor Flournoy lesz az első nő a Pentagon élén. A tapasztalatához pedig nem is fér kétség, hisz Obama alatt már védelmi miniszterhelyettes is volt.

A kinevezéséről szóló hír mégis vegyes fogadtatásban részesült. Az egyik neves politikai lap a The Hill véleménycikke egyenesen úgy fogalmaz: Flournoy mellett nem elég, hogy az amerikai fegyveres beavatkozások valószínűleg tovább fognak húzódni, de az USA-Kína kapcsolatok is újabb mélypontra eshetnek. A legtöbb kritikát a háború-párti politikája miatt kapja. Obamát többek közt ő győzhette meg arról még 2011-ben, hogy indítsanak légicsapásokat Líbiában. Rendszerint a külföldi katonai jelenlét további erősítése mellett kardoskodott.

Obamát például kifejezetten kritizálta, amiért nem vonultat fel nagyobb erőket Szíriában.

A hírnek, hogy ő lehet a Pentagon első-számú embere a demokraták között se örül mindenki. Az egyik kongresszusi képviselő Ro Khanna szerint most csapatkivonásokra lenne szükség. A Közel-Keletről haza kéne hozni az amerikai katonákat. Szerinte Michèle Flournoy aligha alkalmas ennek a levezénylésére.

A volt miniszterhelyettes-asszony nemrég egyébként Kínáról írt egy cikket az amerikai külpolitikával foglalkozó Foreign Affairs magazinba. Ebben azt fejtegette, hogy Kínát túlságosan is hagyták elkanászodni. Amerikának szerinte jelentősen bővítenie kéne a katonai jelenlétét Ázsiában ahhoz, hogy Peking befolyását ellensúlyozni tudják. Ugyanis meg kell előzzék, hogy a világ legnépesebb országa rátámadjon az USA ázsiai szövetségeseire.

Ezért olyan erőt kell felmutatni, amely a Dél-kínai tengeren érdemi fenyegetést jelent és elvi szinten 72 órán belül Kína összes katonai hajóját, tengeralattjáróját és kereskedelmi hajóját fel tudja számolni.

Támogató hangok

Flournoy-t többen a védelmükbe vették az utóbbi napokban. A Washington Post szerint például kiváló védelmi miniszter lenne. „Azok, akik korábban dolgoztak vele, mind szuperlatívuszokban beszéltek róla” – írja a napilap. Mások szerint a háborúpártiságát el szokás túlozni. Egy korábbi kollégája Rosa Brooks kihangsúlyozta, hogy Flournoy fia a haditengerészet soraiban szolgál és, mint egy anya pontosan tudja, hogy a háborús gépezet emberekből áll. Szerinte épp ezért a fegyveres akciókat csakis akkor támogatja, ha tényleg nincs más lehetőség.