A szakértő szerint rossz ötlet a drasztikus divatdiéta

Elemzések2023. jan. 1.Kovács Dániel

Az ünnepek alatt a diétázók is jobban elengedik magukat. De mi a veszélye az alkalmi habzsolásnak, és hogyan nem érdemes januárban ledolgozni a felszedett kilókat? Szakértőt kérdeztünk a buktatókról, és azt is megtudtuk, létezik-e egészséges karácsonyi menü.

Januárban bezörget a valóság, miután az ember nagy nehezen rááll a mérlegre, ilyenkor szoktak különböző újévi fogadalmak születni, vagy gyors keresgélés a neten kondibérlet után.

De tényleg a karácsonyi étel túltengés felelős ezért? Moharos Melinda, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetség Kommunikációs Bizottságának elnöke a Növekedés.hu kérdésére meglepő állítást tesz.

Nem az ünnepek alatti „elengedés” tehető felelőssé az elhízásért, hanem az, ha az év többi részében, a „szürke hétköznapokon” (azaz kb. a 90%-ában) nem a szükségleteinknek megfelelően táplálkozunk, és nem vagyunk fizikailag aktívak.

Nem pár nap fokozott energiabevitelén fog múlni a komolyabb súlytöbblet - mutat rá a szakember. Ugyanakkor azt sem rejti véka alá, hogy természetesen a nagy, energiabő lakomák alatt könnyen felszaladhat 2-3 kg, de ha ezt leszámítva egészségesen táplálkozunk, normál a testtömegünk, akkor ezt a pár kg-t könnyen le is fogjuk tudni adni.

Érdemes a hazai táplálkozási ajánlást, az OKOSTÁNYÉR tanácsait, javaslatait a mindennapokban alkalmazni, így nem lesz probléma az ünnepi lakomák utáni egészséges testtömeg megtartása/visszaszerzése.

Ettől függetlenül Moharos Melinda siet leszögezni, az ünnepnek nem feltétlenül arról kell szólnia, hogy 1-2 hétig mindennap túlesszük magunkat (gyakran a rosszullétig), mert a szükséges étel és italmennyiség sokszorosát „tömjük” magunkba.
Mindent lehet enni, de nem kell három ember adagját egy embernek megennie.

Kóstoljunk meg jóízűen mindent, kis adagokban, és nyugodtan, örömmel élvezzük a finom ízeket és a társaságot, hiszen ez az ünnep egyik nagyon fontos része - ajánlja a szakértő.

Tényleg ellentmondás az egészséges ünnepi menü?

A karácsonyi ünnepi asztalra gondolva általában a jó zsíros töltöttkáposzta, tejföllel persze, vagy különböző sertéssültek jutnak az ember eszébe, ami lássuk be egyet jelent a zsíros ételek halmozásával. Persze hogy felmerül a kérdés, lehet egyáltalán ezeket hagyományos ételeket finoman tálalni, de eközben az egészségünkre is odafigyelni, vagy ez egy felodhatatlan ellentmondás? Moharos Melinda ugyanakkor rámutat,

a hagyományos ünnepi ételek nem feltétlenül egészségtelenek.

- Hogy csak egy példát említsek, karácsonykor a legtöbb magyar háztartásban végre! a halételek is helyet kapnak az asztalon. Az ajánlás szerint hetente kétszer is javasolt lenne a halfogyasztás, mert számos kedvező hatása van az egészségünkre. A halászlé alapvetően egy remek étel, csak nem kell mellé megenni egy fél kg kenyeret, legyen elég fél-egy szelet, ha pedig teljeskiőrlésűt választunk, az remek. A rántott ponty mellett pedig lehet enni grillezett, sült változatot is, több halfajtát szerepeltetni a menüben - húzza alá a dietetikus. 

A táplálkozási szakértő szerint a hagyományos töltött káposzta sem egészségtelen, de szintén nem kell belőle több adagot megenni egyszerre.

Könnyíthetjük, ha zsírszegény húsfajtával készítjük, a rizs lehet barna rizs, vagy egy része például zabpehely, bulgur, stb. Tejfölből sem kell a 20%-os, lehet 12%-os vagy éppen görög joghurt is.

- Még mindig gyakori, hogy a köretek kimerülnek a burgonya különböző változataiban (sült, steak, püré, stb.). Pedig lehet mellé kínálni párolt vagy épp sütőben sült zöldségeket, ilyenkor télen nagyon jó választás a gyökérzöldségek (sült zeller, cékla, sárgarépa, stb.). De a sült húsok mellé szuper köretek lehetnek a párolt gyümölcsök (alma, körte, aszalt szilva), akár szósz, mártás formájában is - tanácsolja Moharos Melinda, aki úgy látja,

normál, vegyes táplálkozás mellett a desszertek is beleférnek az étkezésbe, természetesen nem mértéktelenül fogyasztva.

Az is egy lehetőség, hogy egy tepsivel kevesebb süteményt sütünk, és a sütemények mellett egy színes, izgalmas gyümölcstálat, és/vagy sajttálat kínálunk.

Nem jó a drasztikus divatdiéta

Megkérdeztük a szakértőt, milyen hatása van annak, ha egész ősszel diétáztunk, aztán két hét alatt minden a feje tetejére áll? Válaszában megnyugtatott, a legrosszabb esetben egy kiadós gyomorrontás lesz az osztályrészünk, és pár plusz kilogramm.

Amennyiben egyébként egészségesen a táplálkozási ajánlásoknak megfelelően táplálkozunk (és rendszeresen mozgunk), nem történik semmilyen drámai, visszafordíthatatlan kár.

Attól viszont óva int bennünket, hogy ha már sikerült jelentősebb súlygyarapodással zárnunk az évet, az újat intenzív koplalással kezdjük.

- Mindenképp kerüljük el a drasztikus, hirtelen (divat)fogyókúrákat! Sok ember tapasztalatból tudja, hogy hosszútávon nem működnek (igen, gyorsan megindulhat egy látványos fogyás, de nézzük meg egy fél év múlva az eredményt -

hangsúlyozza Moharos Melinda hozzátéve, az ajánlásoknak megfelelő napi étkezések kialakítása és személyreszabása, a rendszeres fizikai aktivitás rutinná válása a cél.

Elsőkörben érdemes az OKOSTÁNYÉR ajánlásait követni, ha személyre szabottabb étrend kialakítása lenne a célunk, esetleg valamilyen alapbetegségünk van, forduljunk dietetikushoz, aki segít kialakítani egy számunkra megfelelő, fenntartható, egészséges étrendet.