A veganizmus népszerűbb, mint valaha!

Elemzések2020. jan. 11.D.J.

Az ünnepek után egyre többen sajátos böjtöt tartanak. Januárban a szokottnál is többen hódolnak a vegán életmódnak.

Legyen szó akár a szójavirslikről, a búzaburgerekről, a gabonafasírtokról vagy a kókuszból készült sajtokról, a vegán termékekből itthon is egyre több fogy a boltokban. A húsmentes éttermek is gombamód szaporodnak a fővárosban, de hogy pontosan hányan kerülik itthon az állati eredetű élelmiszereket arról nincsenek pontos kimutatások. A briteknél viszont készültek felmérések a témában: ezek szerint az Egyesült Királyságban 2006-ban 150 ezer ember élt növényi alapú étrenden. A számuk bő tíz év alatt mintegy 600 ezerre nőtt. A szakértők szerint ez a trend részben a sztároknak köszönhető: ma már ugyanis több híresség – így például Ariana Grande, Miley Cyrus és Natalie Portman – is elkötelezte magát a húsmentes étkezés mellett.

Hogy az igényekkel tartani tudják a lépést, két éve a Waitrose nevű brit bolthálózat több mint 130 üzletben külön vegán szekciót nyitott. Emellett a szigetországban a McDonald's, a Burger King és a KFC kínálatában is megjelentek a "zöld menük". Mindez pedig könnyen lehet, hogy csak a kezdet: az előrejelzések szerint a britek jövőre már 658 millió fontot fognak költeni a húsmentes ételekre, mintegy 100 millióval többet, mint három évvel ezelőtt.

A veganizmus sokaknak nem csak egy étrendet jelent, hanem egyben egy életfilozófiát is. Az elkötelezett vegánok az élelmiszerek mellett a gyógyszerek és a szépségápolási cikkek között is kerülik azokat a termékeket, amelyekben állati eredetű anyag található: így például azokat a krémeket is, amelyekbe méhviasz vagy gyapjúzsír kerül. Emellett szőrme árukat és bőrcipőt se vesznek.

Viszont a veganizmus szigorú előírásait nem mindenki tudja hosszan betartani. Az Egyesült Királyságban emiatt kifejezetten népszerű lett a Veganuary-mozgalom. A tagok az állati eredetű termékeket csak az év első hónapjában mellőzik. A „vegán januárral” egyre többen tesznek próbát: Nagy-Britanniában a mozgalomhoz négy éve még csak alig 20 ezer ember csatlakozott, tavaly viszont már mintegy 250 ezer.