Épületek, amelyek az évtizedünk elején átalakítják a világot

Elemzések2020. jan. 11.D.J.

A CNN összeállítása nyomán összegyűjtöttünk néhány érdekes, új komplexumot, melyet az idén fognak átadni.

Vancouver Ház (Kanada)

A dán építésznek Bjarke Ingelsnek nem kell a szomszédba menni a merész ötletekért. Legutóbb például Koppenhágában egy erőmű tetejére álmodott meg egy mesterséges sípályát. Kanadában még ennél is messzebb ment: a 150 méteres lakóháza elsőre úgy néz ki mintha ellent mondana a fizika törvényeinek. A felfelé szélesedő felhőkarcoló az ablakaival a méhkasokat igyekszik megidézni.

Nagy Egyiptomi Múzeum (Egyiptom)

A kairói piramisok szomszédságában épül egy óriási múzeum, amely a remények szerint segít majd helyreállítani Egyiptom turizmusát. A helyiek mellett japán szakemberek is dolgoznak a kiállításra szánt műkincsek helyreállításán. Az 50 ezer négyzetméternél is nagyobb kiállítóterekben közel 100 ezer tárgyat lehet majd megtekinteni. Többek közt Tutanhamon összes kincsét is itt lehet majd megcsodálni.

Berlin-Brandenburg Reptér (Németország)

Külsejében nem túl érdekes épület, a története viszont annál kalandosabb. Eredetileg a német főváros első számú nemzetközi repülőterének szánták, és már 2011-ben át akarták adni. De azóta egyik probléma éri a másikat. A kivitelezésben több súlyos hibát is találtak. Az emeletek például állítólag már az átadó előtt süllyedni kezdtek. Az építkezés körül a korrupció gyanúja is felmerült. Az elavult elemek miatt állandóan meg kell újítani a berendezéseket, emiatt viszont lassan olyan mintha sose adnák át a berlini repteret. Az optimista jóslatok szerint viszont idén végre utasok is beléphetnek a légikikötő területére.

Nanjing Zendai Himalayas Központ (Kína)

A 8 milliós Nankingban új városközpont épül, ahol iroda, szálloda és lakó épületeket is avatnak az idén. A kivitelező a fehér tornyokkal a havas hegyek külsejét akarja megidézni, míg az alacsonyabb pár szintes házak a maguk modern módján a régi idők épületeire hasonlítanak.

Opus (Egyesült Arab Emírségek)

Most már négy éve, hogy a világhírű iraki építész Zaha Hadid elhunyt. Az utolsó épületét Dubajban a Burj Khalifa negyedben fogják átadni. A többfunkciós komplexum igazi egyediségét az adja, hogy a két tornyát egy sajátos üveghíd fogja összekötni.

1000 Trees (Kína)

A megbízott tervezőket akár csak a nankingi központnál Sanghajban is a természet ihlette meg: az egymásra épülő kockák ezúttal egy fákkal benőtt magaslatot mímelnek. A létesítménybe ezer tartóoszlopot építenek be és mindegyik tetejére egy fát ültetnek. A komplexum 300 ezer négyzetméteren fog elterülni.