A Wall Street nem bánná, ha Trump nyerné az elnökválasztást

Elemzések2020. okt. 29.D.J.

A demokrata Joe Biden növelné a vállalatok adóját, amelynek a befektetők nem igazán örülnek.

Ha Trump győz a választásokon be fog zuhanni a tőzsde – ilyen és ehhez hasonló jóslatokkal álltak elő az elemzők négy éve, amikor a többség biztosra vette, hogy a különc üzletember el fogja bukni a választást. A borúlátó előrejelzések azonban nem váltak valóra. Sőt, rögtön azután, hogy Trump megtartotta a győzelmi beszédét, Amerikában a vezető részvények elkezdtek emelkedni.

Nem véletlen, hogy most ősszel, ha a választások kerülnek szóba mindenki sokkal óvatosabbak fogalmaz. A Wall Street-en sokan kifejezetten örülnének, ha a regnáló elnök hivatalban maradna. A Fortune magazin pár hete készített egy felmérést több mint 1400 befektető körében és kiderült, hogy

54 százalékuk szerint a tőzsde Trump alatt jobban teljesítene, mint Biden alatt.

„Az egész az adókról szól. Trump további adócsökkentéseket ígért, míg a demokratáknak nincsenek hasonló terveik. Ők inkább a gazdagok és a cégek terheit akarják növelni”

-  mondta el a CNBC-nek a Mobius Capital Partners társalapítója Mark Mobius. A JP Morgan szerint viszont fölösleges Bidentől tartani. A pénzügyi szervezet úgy véli, hogy ha a demokrata jelölt nyer, aligha fog adónövelésbe kezdeni rögtön azután, hogy bekerül a Fehér Házba. Valószínűbb, hogy a gazdaság élénkítése fontosabb lesz 2021-ben. A terhek átszabását minden bizonnyal el fogják napolni.

A nemzetközi színtéren kevesebb a kétség. A CNBC 30 ázsiai szakértőt kérdezett meg a témában és abban egyetértettek, hogy Kína, Japán és Dél-Korea Bidennel járna jobban. India, Vietnám és Tajvan viszont Trumppal. Hisz ők lettek a "kereskedelmi háború" győztesei.

„Indiának politikai okokból mindig szüksége volt egy közös ellenségre. A mostani viták Pakisztánnal és Kínával politikailag népszerűek voltak”

– mondta a CNBC-nek az egyik elemző, aki szerint Trump megerősítette az indiai miniszterelnök Narendra Modi pozícióját.

Zöld jövő

Ám csak azért, mert sokan örülnének Trump győzelmének ez még nem jelenti azt, hogy a Wall Street-en számítanak is rá, hogy a republikánusok hatalomban fognak maradni. A közvélemény-kutatásokban persze senki nem bízik ma már annyira, mint a 2016-as amerikai választások vagy a Brexit szavazás előtt.

De a pénzemberek mégsem tudják figyelmen kívül hagyni, hogy a felmérések most mind egyértelmű demokrata győzelmet jósolnak.

Sok társaság emiatt lassan elkezdte áthangolni a stratégiáját. Az utóbbi hónapokban például a zöld technológiával foglalkozó cégek körül egyre több befektető kezdett el legyeskedni. Hisz, ahogy mi is megírtuk, ők lehetnek az egyik nagy nyertesei egy Biden-elnökségnek.

„Soha nem láttam ennél egyértelműbb jeleket: a gazdasági felépülés zöld lesz és digitális”

– mondta a Pimco nemzetközi alapkezelő egyik menedzsere Geraldine Sundstrom. Jelenleg a piacok igazi nagy félelme az, hogy jövő héten nem derül ki egyértelműen, hogy ki lesz a következő amerikai elnök. A legrosszabb forgatókönyv szerint túl szoros lesz a verseny és a részeredményeket megtámadják a bíróságon vagy a választás kimenetelét az egyik fél nem akarja majd elfogadni.

Hogy egy ilyen esetben pontosan mekkora lenne a baj, az Mark Mobius szerint attól is függ, hogy a végeredmény körüli vita mennyire húzódik el.