Milyen cégek nyernek azzal, ha Trump vagy Biden lesz az USA elnöke?

Elemzések2020. aug. 31.Harsányi Péter

A legfrissebb közvéleménykutatások szerint apad Joe Biden előnye Donald Trumppal szemben. A novemberi elnökválasztás kimenete azonban jelentősen befolyásolja számos részvénypiaci szektor teljesítményét. Az alábbiakban megvizsgáljuk, hogy milyen szegmensekbe érdemes befektetni Donald Trump vagy Joe Biden győzelme esetén.

Mégis szoros lesz?

A felmérések alapján július vége óta 7,6 százalékkal 41 százalékra nőtt annak a valószínűsége, hogy ismét Donald Trump lesz az Egyesült Államok elnöke a következő négy évben. Joe Biden még mindig jelentősen vezet, de június 30. óta a megválasztásának esélye 61,2 százalékról 53,4 százalékra süllyedt.

Megújuló energia

Joe Biden megválasztása esetén 2035-ig drasztikusan leszorítaná az erőművek szén-dioxid kibocsátását. Ennek érdekében kétezer milliárd dolláros kiadási tervezetet ismertetett korábban az elnökjelölt, mely a zöld energia terjedését segítené. Ez óriási lépés lenne annak érdekében, hogy 2050-re az Egyesült Államok gazdasága döntően zöld energiaforrásokra támaszkodjon.

Egy ilyen esetben a tiszta, megújuló energiát használó vállalatok részvényei látványosan emelkedhetnének. A szélerőműveket, napelemeket gyártó vállalatok egyértelmű nyertesek lennének, de a geotermikus és biomassza technológiát alkalmazó társaságok is sokat profitálnának a helyzetből.

Hagyományos olajtársaságok

Ha Biden győz, akkor a hagyományos olajtársaságok jó eséllyel szigorúbb szabályozással és adóemelésekkel néznének szembe. Donald Trump ellenben kevésbé lenne ellenséges a szektorral. Emellett míg Biden korlátozná, a Trump adminisztráció támogatná a fosszilis tüzelőanyagok előállítását.

Trump győzelme esetén az olajipar fellélegezhetne. A kockázatok csökkenése pedig részvényárfolyamok emelkedésben ölthetne testet.

Nagybankok

A múltban a republikánus politikusok jellemzően barátságosabbak voltak a nagybankokkal, mint a demokrata ellenfeleik. Donald Trump hivatali ideje alatt lecsökkentette a társasági adót, amely igencsak előnyös a bankszektornak.

Ezzel szemben Biden a költségvetési hiány lefaragása érdekében 21 százalékról 28 százalékra emelné a társasági adót. Utóbbi meglehetősen rossz hír lenne az amerikai pénzintézeteknek, melyre a befektetők jó eséllyel a részvényeik eladásával válaszolnának.

Nemzetközi részvények

Trump újraválasztása esetén újra fellángolhatnának a kínai-amerikai kereskedelmi feszültségek. Ez a kínai részvényeknek rendkívül rossz hír lenne, melyek így újabb mélyrepülésbe kezdhetnének.

A német autógyártók fellélegezhetnének, amennyiben Joe Biden ülne az elnöki székbe. Az EU Achilles sarka az autóipar, melyet többször is célkeresztbe vett Trump a kereskedelmi tárgyalások során. Biden várhatóan nem folytatna ilyen erős protekcionista politikát, azaz a német és európai autógyártók részvényei emelkedhetni kezdhetnének Joe Biden győzelme után.

Donald Trump a jövőben is némileg puhábban tárgyalhatna Oroszországgal, mint a demokrata elnökjelölt. Ennek fényében az orosz részvénypiac Trump győzelme után jobban teljesíthetne.

Védelmi szektor

A republikánus kormányapparátusok alatt a védelmi kiadásokra jellemzően többet költenek. Ennek hatására a katonai védelmi szektor vállalatai erőteljesebben emelkedhetnének Trump irányítása alatt. Nagy különbség azonban a jelenlegi geopolitikai feszültséggel teli környezetben akkor sem lenne, ha Joe Biden győzne.

Az Egyesült Államok és Kína hosszú távú katonai rivalizálása miatt a jövőben is jól teljesíthet a védelmi szektor.