Átkapcsolt szupersebességre Magyarország - most a bankokon és a bankolókon a sor

Elemzések2021. jan. 5.Money.hu

Az azonnali fizetési rendszer létrehozása és idei elindítása nem csak arról szól, hogy rögtön célba juttassa az utalásokat. Ez kétségtelenül az egyik legjobb tulajdonsága, de egy sor elektronikus, internetes és mobilos megoldás megjelenésének ad teret. Ezek segítségével egyre többen válthatnak készpénzmentes üzemmódra - áll a bankok ajánlatait naprakészen bemutató money.hu a Növekedés.hu számára készített összeállításában, amelyből kiderül az is, mire érdemes figyelniük a mindennapi bankolóknak.

A koronavírus-járvány számos változást hozott az idén és várhatóan hosszabb távon is lesz hatása a mindennapi életre, a gazdaságra, így a bankolásra és a fizetési megoldásokra is. Például valamelyest háttérbe szorította a készpénzhasználatot.
A vásárlások, kártyás fizetések, utalások terén a járványtól függetlenül új korszak kezdődött ebben az évben, amikor március 2-án elindult az azonnali fizetési rendszer.
Kétségtelenül óriási lépés volt, hogy a maximum 10 millió forintos lakossági forintutalások azonnal megérkezne k, de a rendszer nem csak ezt tudja, hanem egy sor új megoldásnak az alappillére is.
Ez kiderült már szeptemberben, amikor a kötegelt megbízások is megjelentek a palettán, azaz több, egyszerre elindított utalás is azonnal befutott a célba. Így például a kü lönböző cégek dolgozói is rögtön megkaphatták a fizetésüket
Kik nyerhetnek?
Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója még 2017-ben, a Magyar Közgazdasági Társaság 55. Közgazdász vándorgyűlésén tartott előadásában beszélt arról , hogy az akkor még fejlesztés alatt álló azonnali fizetési rendszer rengeteg lehetőséget nyújt az embereknek és a bankoknak egyaránt. Elmondta, hogy azok lesznek a rendszer nyertesei, akik kihasználják az új infrastruktúra nyújtotta lehetőségeket,
automatizálják belső folyamataikat, széles körű online szolgáltatásokat biztosítanak, innovatív megoldásokat vezetnek be, például sok fizetési helyzetben az egyszerűen használható mobilalkalmazá sok használatát ösztönzik.
A “nyertesek” amellett, hogy megtartják az ügyfélkörüket, új ügyfeleket és a növekvő forgalom révén többletbevételeket is szerezhetnek. Bartha Lajos ebben a három évvel ezelőtti előadásában “megelőlegezte”, hogy az akkori 870 m illió elektronikus fizetési tranzakció középtávon megduplázódhat.
Az azonnali fizetési rendszer idén pedig még fontosabb szerepet kaphat a mindennapokban. Részben azért, mert januártól minden online kasszával rendelkező szolgáltatónak, kereskedőnek - a zaz boltoknak vagy éppen fodrászoknak - kötelező lesz elektronikus fizetési lehetőséget biztosítaniuk.
Ez azt is jelenti, hogy akár pár forintos tételt, mondjuk egy gyufát is ki lehet fizetni elektronikus megoldással. Ez részben a kártyás forgalom bővülésé t vetíti előre, de emellett számítani lehet a QR-kód alapú, okostelefonos alkalmazásokkal történő fizetések elterjedésére is.
Hol?
Itt érdemes megemlíteni Kajdi László és Nemecskó István tanulm á nyát , amely a Hitelintézeti Szemle idén márciusi számában jelent meg.
A szakértők ebben többek között arra a következtetésre jutottak, hogy
az új átutalási alapú fizetési mód akár olcsóbb elektronikus elfogadási alternatívát is jelenthet .
Az országon belül ugyanis jelentős eltérések láthatóak a kártyaelfogadás terén. Főként a keleti, nagyobb városoktól távolabb eső térségekben alacsony szintű még a kártyaelfogadás.
A tanulmány szerint ez részben azzal magyarázható, hogy a kisebb méretű ke reskedések - boltok - esetében a forgalmukhoz viszonyítva csak jóval drágábban érhető el ez a szolgáltatás. Mégpedig azért, mert a bankok így kezelik a kisebb kereskedőkhöz kapcsolódó magasabb kockázatokat.
Tehát épp ebben a körben lehet fontos az azonnal i fizetés megjelenése, mely nagyban hozzájárulhat a pénzforgalmi szempontból kevésbé fejlett észak-magyarországi és alföldi régiók, illetve a kisebb községek fejlődéséhez derül ki a tanulmányból.
Mire kell figyelni?
A money.hu szakértői is azt javasol ják, hogy aki csak teheti, használjon bankkártyát a mindennapi fizetéseknél, a pénzügyeit az internetes vagy mobilbankján keresztül bonyolítsa, a pandémiás időszakban főként. Ami viszont nagyon lényeges, hogy érdemes rendszeresen megnézni a bankok ajánlatait, díjait, hogy mennyit kérnek a számlavezetésért és a különböző szolgáltatásokért.
Komoly különbségek lehetnek ugyanis a számlacsomagok között is. Ugyanúgy , mint a hitelek között, a legjobb és legkedvezőtle nebb személyi kölcsönök vagy lakáshitelek között milliós, akár többmilliós különbségek lehetnek a bankok ajánlatai között. Amire még szintén érdemes figyelni, hogy az adott banknál milyen új elektronikus, mobilos szolgáltatások jelennek meg, amelyek megkönnyítik a mindennapi bankolást . A pénzintézetek különböző ajánlatait érdemes tehát összehasonlítani, például a money.hu bankszámla-kalkulátorával .