Augusztusra tolódhat az infláció tetőzése az árstopok miatt – ekkora áremelkedés várható

Elemzések2022. máj. 2.Harsányi Péter

Orbán Viktor bejelentése alapján július 1-ig meghosszabbítja a kormány az üzemanyagok és az élelmiszerek árstopját. Mind az üzemanyagok, mind a kiválasztott élelmiszerek ára változatlan marad. A két árstop intézkedés meghosszabbítása nagyságrendileg milyen mértékben mérsékli az inflációt a következő hónapokban és az év egészében? Mikor jöhet az inflációs csúcs az idén? Erről kérdeztük Nyeste Orsolyát, az Erste Bank vezető elemzőjét.

Április végén a kormányzat bejelentette, hogy július 1-ig meghosszabbítják az üzemanyagok, illetve a hat meghatározott alapvető élelmiszer árstopját. Ez azt jelenti, hogy mind az üzemanyagok, mind a kiválasztott élelmiszerek ára változatlanul az október közepi szinten marad – mondta el Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető elemzője.

A kormányzati intézkedés célja továbbra is az, hogy fékezze a folyamatosan emelkedő pályán lévő inflációt.

Az elmúlt hónapokban ugyanis semmi jele nem mutatkozott annak, hogy az infláció konszolidálódna. Sőt, az orosz-ukrán háború február végi kitörése még tovább fokozta a korábban is meglévő jelentős kínálati sokkokat – mutatott rá Nyeste Orsolya.

Az infláció rendkívül széles bázisú: az élelmiszerek, az ipari termékek és a piaci szolgáltatások drágulása a hazai árdinamika legfontosabb hajtóereje. Miközben viszont a piaci szereplők átárazásai igencsak intenzívek és érdemben eltérnek a szokásos szezonális mintázattól, az ársapkáknak egyre jelentősebb az inflációt visszafogó szerepe.

Az elmúlt két hónapban ugyanis a szóban forgó termékek piaci ára és a maximált ár közötti különbség még tovább emelkedett.

Ehhez – különösen a járműüzemanyag ár esetében - a forint háborús gyengülése is hozzájárult. Az árplafon intézkedések eredményeként így egyelőre nálunk még mindig „csak” egyszámjegyű az éves inflációs index, miközben némely régiós szomszédunknál már kétszámjegyű inflációval kénytelenek szembesülni a fogyasztók.

Az árbefagyasztások mostani meghosszabbítása mögött úgy tűnik, ott van az a ki nem mondott remény, hogy az elkövetkező két hónapban a szóban forgó termékek piaci árai mérséklődnek, illetve a forint árfolyama is konszolidálódik.

Nyeste szerint erre az élelmiszerárak esetében viszonylag kicsi az esély. Az olajár csökkenését és a forint konszolidációját pedig elsősorban a háború befejeződése segíthetné, amiről azonban semmi biztosat nem tudunk.

Ami az infláció idei éves lefutását illeti, az árstopok meghosszabbítása leginkább ezt befolyásolhatja. Az éves átlagos inflációs rátára való hatás ugyanakkor vélhetően mérsékelt lesz – mondta el az Erste Bank vezető elemzője.

Ez annyit jelent, hogy a korábban május-júniusra várt inflációs csúcsok várhatóan július-augusztusban fognak mutatkozni. Ezekben a hónapokban kétszámjegyű tartományban, 11-12 százalékon tetőzhet az infláció. Feltéve, hogy az árstop intézkedések július elsejével tényleg kivezetésre kerülnek.

A nyári tetőzés után várt mérséklődés lassú folyamat lesz. Az év utolsó két hónapjában azonban leginkább a támogatóvá váló bázishatásnak köszönhetően talán ismét egyszámjegyű lehet az éves inflációs index – világított rá Nyeste Orsolya.