Havonta 12 ezer forintot spórol a lakosság az árstoppal

Elemzések2022. márc. 29.HP

Az infláció mérséklését célzó kormányzati intézkedések révén a háztartások havonta átlagosan 12 ezer forintot takarítanak meg november és március között. Ez összesen 60 ezer forint többlet megtakarítást jelent ebben az időszakban. Az összes árstop intézkedés nyomán pedig 250 milliárd forint jövedelem marad a háztartásoknál. Az árstop intézkedések együttesen 4,2 százalékponttal mérséklik az inflációt Magyarországon az MNB inflációs jelentése alapján. Az árstopok nélkül megközelítőleg másfélszer lenne magasabb a fogyasztói árindex.

A rögzített rezsiárak közel 10 éve segítik a családokat. Az elmúlt hónapokban több külső inflációs sokk érte a régiót és hazánkat. Emiatt a kormány február 1-től három hónapra élelmiszerárstop intézkedést vezetett be, amelyben alapvető élelmiszerek árát maximalizálják.

A kőolaj világpiaci ára egy év leforgása alatt lényegében megduplázódott. Az üzemanyagárak elszabadulásának megakadályozása érdekében a gazdaságpolitika 2021 november 15-től első körben három hónapra 480 forintban maximalizálta az üzemanyagok literenkénti árát. A későbbiekben a kormány az eredeti intézkedést három hónappal május 15-ig meghosszabbította.

Az üzemanyagárstop nélkül literenként 600 forint körüli vagy esetenként a feletti üzemanyagárakkal is találkozhatnánk a benzinkutakon.

Ez a gépjárművezetőknek több mint 20-25 százalékos többletkiadást jelentene tankolásonként.

Az MNB számításai alapján az infláció mérséklését célzó kormányzati intézkedések révén a háztartások havonta átlagosan 12 ezer forintot takarítanak meg november és március között. Összesen tehát 60 ezer forint marad átlagosan a háztartásoknál.

Az üzemanyagok felelnek a háztartások kiadásainak 6,5 százalékáért. A rezsicsökkentés által érintett szolgáltatások, úgymint a távfűtés, a gáz és az áram súlya pedig 4,2 százalék. Az élelmiszerárstop keretében érintett tételek súlya pedig a fogyasztói kosárban 1,7 százalék.

Ez alapján az elmúlt hónapokban újonnan bejelentett hatósági árintézkedések és a 2013–2014 időszakban befagyasztott rezsiárak az összes háztartási kiadás 12,4 százalékát teszik ki az MNB inflációs jelentése alapján.

Az összes árstop intézkedés nyomán összesen 250 milliárd forint jövedelem marad a háztartásoknál.

Az érintett termékek árai ráadásul kulcsfontosságúak az inflációs várakozások szempontjából és pszichológiai hatással is bírnak.

Inflációcsökkentő hatás

Az erősödő inflációs sokkok következtében egyre jobban felértékelődnek az árstop intézkedések, melyek a márciusi jegybanki becslések alapján 4,2 százalékponttal mérsékelhetik a fogyasztói árindexet.

Árstop intézkedések inflációcsökkentős hatása

Forrás: MNB

További támogató intézkedések

Az elmúlt időszakban számos intézkedéssel segítette a gazdaságpolitika a lakosságot.

A háztartások jövedelmének emelkedését érdemben támogatják a 2022 elejére koncentrálódó kormányzati kifizetések, amelyek együttes értéke megközelíti a 2000 milliárd forintot – mutat rá az MNB inflációs jelentése.

A jövedelemnövelő intézkedések hatása Magyarországon

Forrás: MNB