Az állampapír, amellyel több mint 8 százalékot kereshet egy év alatt

Elemzések2022. jan. 10.HP

Évi 8 százaléknál is többet hozhat a Babakötvény. A konstrukció ugyanis 3 százalék plusz inflációt fizet. Az árdinamika 2021 és 2022 során is 5 százalék közelében alakulhat. Az inflációs kockázatok ráadásul felfelé mutatnak. A Babakötvények állománya lendületesen emelkedett az elmúlt időszakban. December közepére megközelítette a 150 milliárd forintot.

A Babakötvény által nyújtott éves hozam a 3 százalékos kamatprémiumból és az előző évi inflációból tevődik össze. Az MNB legfrissebb előrejelzései alapján a fogyasztói árindex 2021-ben 5,1 százalék, 2022-ben pedig 5 százalék körül alakulhat.

Ennek fényében a Babakötvény két évig 8 százalékos vagy akár annál is magasabb éves hozamot nyújthat.

Az inflációs kockázatok ráadásul felfelé mutatnak. A lakossági inflációs várakozások jelenleg 7 százalék körül ingadoznak.

Hosszabb távon azonban a 3 százalékos jegybanki inflációs cél teljesülése esetén az évente elérhető hozam jó eséllyel visszasüllyed 6 százalék közelébe. A következő két év ugyanakkor kétségkívül megemeli a teljes futamidő alatt elérhető átlaghozamot.

Előnyök

A Babakötvény a legmagasabb hozamot nyújtó lakossági állampapír.

Az inflációt meghaladó kamatozása miatt hosszú távon biztosítja a befektetett összeg értékállóságát.

A kötvény akár már kisösszegű rendszeres havi befizetés mellett, magas éves hozammal és állami támogatással biztosítja a kezdőtőkét. Alapcímlete 1 forint, vagyis bármilyen alacsony összeg befizethető.

Ezenfelül az éves befizetések 10 százalékának megfelelő, de maximum 12 ezer forint összegű állami támogatás is jóváírásra kerül.

Hátrány

A Babakötvény legnagyobb hátránya a hosszú, akár 19 éves futamideje. Sok megtakarító csupán néhány éves időtávban tud gondolkodni. Így ezt az igencsak előnyös megtakarítási formát egy szűkebb kör választja.

A Babakötvény piaci állománya tavaly december 15-én 146 milliárd forintot tett ki.

Az állomány ugyan lendületesen bővült az elmúlt időszakban, azonban meg sem közelíti a MÁP Pluszban tartott bő 6000 milliárd forintot.

Példák

Ha a gyermekünk például 3 éves és havonta 20 ezer forintot takarítunk meg Babakötvényben, akkor a gyermek 18 éves korára megközelítőleg 5,6 millió forint gyűlik majd össze. Havi 10 ezer forint megtakarítás és befizetés esetén pedig 2,8 millió forint lesz ez az összeg.

A becsült összeget és az elérhető hozamot azonban erőteljesen befolyásolja a jövőbeni inflációs pálya.

Életkezdési költségek

Egy gyermek továbbtanulásához, életkezdéséhez és későbbi, jelzáloghitelből történő otthonteremtéséhez legalább 10-15 millió forint szükséges. Ehhez a kezdéshez nyújthat nagy segítséget a Babakötvény.

Hol vásárolható meg?

A Babakötvény a Magyar Államkincstár fiókhálózatában jegyezhető.

További támogatás

Minden 2005. december 31. után született belföldi gyermek és 2017. június 30. napja után született külföldi gyermek számára az állam 42 500 forint életkezdési támogatást ad, amit egy minimális, az infláció mértékével megegyező kamatozású letéti számlán helyeznek el a Magyar Államkincstárban.

Ahhoz, hogy ez az induló összeg a gyermek nevére szóló számlára kerüljön, és ott Babakötvényben kamatozzon, Start-értékpapírszámlát kell nyitni a Magyar Államkincstárban.