Háború: Ukrajna visszavágott - a sorozatos bombázásokra kemény választ adtak

Hírek2024. ápr. 18.D.J.

Ez történt az ukrán háború 784-dik napján:

- Zelenszkij megerősítette, hogy az ukrán hadsereg megtámadta a megszállt Krímben lévő Dzsankoj orosz repülőterét. Nem hivatalos források mind Ukrajnában, mind Oroszországban szerdán robbanások sorozatáról számoltak be a támaszponton.

"Köszönöm [Olekszandr] Szirszkij főparancsnoknak, hogy megszervezte ezt a műveletet" - mondta Zelenszkij. Az elnök köszönetét fejezte ki a katonáknak is, akik

rendkívül jelentős műveleteket hajtanak végre, amelyek megsemmisítik az orosz hadsereg felszerelését, harci infrastruktúráját.

- Az ukrán védekezés támogatására irányuló felhívások tovább erősödtek, miután legalább 17 ember meghalt, amikor három rakéta csapódott be az orosz határhoz közeli észak-ukrajnai Csernyihiv város központjában.

- Olaf Scholz német kancellár szerdán sürgette az unió vezetőit, hogy kövessék Németország példáját, és küldjenek Ukrajnának több Patriot légvédelmi rendszert. Berlin szombaton bejelentette, hogy további Patriot-ütegeket küld.

"Ez azonnal hasznos, másokat is erre akarunk ösztönözni" - mondta Scholz, amikor egy brüsszeli EU-csúcstalálkozóra érkezett. "Most arról van szó, hogy gyorsan cselekedjünk, és ne valamikor a jövőben".

- Volodimir Zelenszkij az uniós vezetőkhöz intézett videóbeszédben ismételten sürgős segítséget kért. "Azokra a rendszerekre, amelyekkel önök rendelkeznek, most Ukrajnában van szükség - szükség van rájuk ahhoz, hogy Putyin ne hagyatkozzon terrorista módszerekre" - mondta.

A tisztviselők szerint Ukrajna további hét Patriot-rendszert kér a nyugati készletekből, mivel csak ezek képesek az orosz hiperszonikus rakéták lelövésére.

- Joe Biden kijelentette, hogy határozottan támogatja a republikánus házelnök, Mike Johnson javaslatát, hogy az amerikai kongresszuson keresztül végre 61 milliárd dolláros segélyt küldjenek Ukrajnának.

"A képviselőháznak még ezen a héten el kell fogadnia a csomagot, és a szenátusnak ezt gyorsan követnie kell" - mondta az amerikai elnök. "Azonnal törvénybe fogom iktatni, hogy üzenetet küldjek a világnak: barátaink mellett állunk, és nem hagyjuk, hogy Irán vagy Oroszország sikerrel járjon."

A javaslat várhatóan olyan intézkedéseket tartalmaz majd, amelyek a lefoglalt orosz vagyontárgyakkal segítenék ki Ukrajnát.

- Az ukrán hadsereg szerint Oroszország fokozta a fronton az illegális vegyifegyverek alkalmazását, hogy megpróbálja megtisztítani a lövészárkokat, miközben keleten nagyobb előrenyomulásba kezd. A nemzetközi vegyifegyver-tilalmi egyezmény - amelyet Oroszország és Ukrajna is aláírt - tiltja a harctéren az olyan szerek használatát, mint a könnygáz.