Ázsia jócskán felhúzza idén az egész világ gazdasági növekedését

Elemzések2024. ápr. 30.F. P.

Nagyobb lesz az ázsiai kontinens gazdasági növekedése idén a vártnál az IMF szerint. Miután a kontinens lakossága nagyobb, mint a többié összesen, ez döntő a világgazdaság egészére nézve is.

Az eddigi 4,2-ről 4,5-re növelte az IMF Ázsia idei várható gazdasági növekedését, jövőre pedig 4,3 százalékot várnak a CNBC szerint. Különösen Indiát illetően optimisták, de Kína esetében is azt várják, hogy a gazdaságélénkítő intézkedések meghozzák hatásaikat.

A lakossági fogyasztás kontinens-szerte erősen bővül, így komoly húzóerőt jelent, miközben az infláció csökken, a 2022-ben magara pattanó energia-, és gabonaárak pedig visszatértek a korábbi szintekre, ami ugyancsak segíti az erős növekedést.

India

India a leggyorsabban növekvő fontos gazdaság lesz, amely 3,7 ezermilliárd dolláros gazdaságával a világ ötödik legnagyobbja, és a jelenlegi állás szerint

2027-re megelőzi Japánt és Németországot, így a világ harmadik legnagyobb gazdasága lesz az USA és Kína mögött. 

Kína

A legnagyobb kockázat Ázsia gazdasága szempontjából a kínai ingatlanválság alakulása.

Ez visszaveti a kínai keresletet és deflációt okoz, így a kínai piac felvevőkapacitása csökken más ázsiai országok számára.

Így lényeges, hogy a kínai kormányzat hogyan tudja kezelni a helyzetet, milyen élénkítést tud alkalmazni a folyamat hatásainak ellensúlyozására.

Az IMF szerint szükség van arra, hogy azok a fejlesztők, akiknek nincs elég megrendelése, elhagyják az ingatlanpiacot, a megmaradóknak viszont lehetővé kellene tenni, hogy a félkész építkezéseket befejezzék.

Emellett a helyi kormányzatok adósságát is kezelni kell.

A kínai gazdaság idei növekedését 4,6 százalékra becslik, tavaly az adat 5,2 százalék volt.