Már minden hetedik iPhone Indiában készül, és ez még csak a kezdet

Hírek2024. ápr. 11.F. P.

Felgyorsult az iPhone gyártásának áttelepításe Kínából Indiába: a világ legnagyobb cégei egymás után érkeznek a világ gyára szerep átvételére törekvő országba.

Az Apple komolyan gondolja, hogy Kínából Indiába telepíti a gyártást: tavaly már nagykereskedelmi áron 14 milliárd dollár értékű készüléket szereltek ott össze.

Ez az összes gyártott iPhone 14 százalékát jelenti a Bloomberg szerint, ami jelzi, hogy az Apple igyekszik gyorsítani az áttelepülést.Ezt részben geopolitikai okok indokolják: az amerikai-kínai kapcsolatok ingadozása meglehetősen nagy kockázat a világ második legnagyobb cége számára, ha csak Kínában gyárt.

Magas bérű országba, úgy tűnik, nem akarja vinni a gyártás, ugyanakkor India még jóval olcsóbb is, mint Kína. Emellett az indiai miniszterelnök hatalmas kampányt folytat, hogy oda vonzza a gyártókat, országa átvegye a világ gyára szerepet. Ugyancsak szempont, hogy az Apple piaca szűkül Kínában a helyi gyártók, mindenekelőtt a Huawei térhódítása miatt.

Az iPhone gyártását három cég végzi az Apple számára: a legnagyobb a Foxconn 67 százalékkal, utána jön a Pegatron 17 százalékkal, majd a Wistron Corp., melyet tavaly átvette a Tata Group.

A Tata tervezi, hogy megépíti India iPhone gyárát, ami jelzi, hogy óriási lehetőséget jelent az indiai cégeknek és egészében a gazdaságnak az Apple odatelepülése.