Kerülőúton előzheti Kína Amerikát - az akkumulátor-gyártás még jobban felértékelődik

Hírek2024. ápr. 26.Sz.A.

A kínai elektromos járműgyártás ellátási láncának dominanciája miatt az amerikai állami támogatások hatástalanná válhatnak - figyelmeztet Dél-Korea.

Szöul ipari minisztere szerint a grafit kínai kézben való koncentrálódása veszélyezteti az amerikai inflációcsökkentési törvény megvalósulását - írja a Financial Times.

Kína ellenőrzése e kulcsfontosságú akkumulátoranyag felett az elektromos járműveket gyártó cégeket roppant nehéz helyzetbe hozza.

Biden inflációcsökkentést célzó törvénye (IRA – Inflation Reduction Act) a 2025. január 1-jén életbe lépő korlátozásaival törekszik arra, hogy kiszorítsa az amerikai elektromos járművek ellátási láncából az „aggodalomra okot adó külföldi entitásokat” (FEOC - Foreign Entity of Concern), köztük a Pekinghez szorosan kötődő vállalatokat.

A Benchmark Minerals Intelligence tanácsadó cég szerint kínai vállalatok ellenőrzik az akkumulátor-minőségű grafit világpiacának több mint 99 százalékát, és az akkumulátor-anódokban használt szintetikus grafit piacának 69 százalékát.

Az akkumulátorgyártók szövetségi szabályok alóli mentessége nélkül, a grafit kínai beszállítóktól történő beszerzésével, lehetséges, hogy minden elektromos járművet vásárló elesik a Biden-adminisztráció által kínált nagylelkű adójóváírástól

- jelentette ki a Financial Times-nak Ahn Duk-geun Dél-Korea kereskedelmi, ipari és energia miniszter.

"Valamilyen mentesség vagy átmeneti időszak biztosítása nélkül, az egész [elektromos jármű támogatási] rendszer összeomlik" - mondta Ahn. Mint hozzátette: Szöul már felvetette a kérdést az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának.

Hiszek abban, hogy megtalálják a módját, hogy valahogyan számoljanak ezzel a piaci valósággal.

A dél-koreai vállalatok már elkötelezték magukat amellett, hogy több tízmilliárd dollárt fektetnek be fejlett technológiai létesítményekbe az Egyesült Államokban, hogy éljenek a félvezető- és akkumulátorgyártás széleskörű támogatási lehetőségeivel.

Az Egyesült Államok a múlt héten bejelentette, hogy maximum 6,4 milliárd dolláros szövetségi támogatást ajánl fel a dél-koreai Samsung Electronics tech óriásnak, amely 40 milliárd dollárt fektet be texasi létesítményeibe a legmodernebb logikai chipek, a fejlett csomagolás, valamint a következő generációs chip technológiák kutatás-fejlesztésébe.A memóriachipeket gyártó SK Hynix fejlett csomagolóüzemet épít Indianában.

A Benchmark szerint a dél-koreai akkumulátorgyártók, az LG Energy Solution, az SK On és a Samsung SDI, amelyek mind dollármilliárdokat kaptak az IRA keretében, az előrejelzések szerint 2030-ra Észak-Amerika teljes akkumulátorkapacitásának 44 százalékát adják majd.

A miniszter azonban megjegyezte, hogy a jövőbeli amerikai kormányzatok „hatalmas gondokat” okozhatnak a dél-koreai vállalatoknak az IRA elemeinek módosításával vagy hatályon kívül helyezésével, hiszen Donald Trump republikánus elnökjelölt pont ezzel fenyeget, és azzal, hogy a fosszilis tüzelőanyag-befektetések növelése lesz a prioritása.

A Koreai Félvezetőipari Szövetség aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a dél-koreai chipgyártók nagyszabású amerikai befektetései veszélyeztethetik az ország versenyelőnyét. Ahn Ki-hyun a szövetség ügyvezetője e hónapban az FT-nek azt nyilatkozta, hogy

elveszíthetjük chipgyártó nagyhatalmi státuszunkat, ha cégeink továbbra is külföldön építenek üzemeket.

Ahn, ipari miniszter azonban kijelentette, hogy Dél-Koreán kívül többletkapacitásra van szükség ahhoz, hogy ki tudják elégíteni a mesterséges intelligenciához kapcsolódó hardverek iránti növekvő jövőbeli keresletet.

„Amiben az ipar más Koreában, mint Kínában, az Egyesült Államokban vagy Japánban az, hogy kicsi a lakosságunk és kicsi a területünk” – mondta. „Tehát nem tudunk itt mindent előállítani, és egyes cégeinknek külföldre kell menniük a nagyobb piacokra. Erre biztatjuk őket.”

Az ipari miniszter elismerte, hogy Szöulnak jobb ösztönzőket kell kínálnia a chipgyártók számára, hogy folytatni tudják a kapacitások bővítését Dél-Koreában, mivel más országok – köztük az Egyesült Államok – „nacionalista iparpolitikát” folytatnak.

Dél-Korea konzervatív elnöke, Yoon Suk Yeol tavaly kijelentette, hogy az ország globális „félvezetőháborúban” vesz részt.

Ahn miniszter azonban hozzátette, hogy az erősödő amerikai-kínai feszültségek közepette előnyös lenne az ellátási láncok átalakítása Dél-Korea hagyományos diverzifikált kereskedelme számára,

mivel más országok igyekeznek csökkenteni a Kínától és Tajvantól való függőségüket.