Közel 300 milliárdért vesznek katonai helikoptereket a csehek

Elemzések2019. máj. 17.Növekedés.hu

A cseh kormány ezeket a helikoptereket fegyveres erőinek modernizálására, honvédelmének erősítésére és a regionális fenyegetések elrettentésére kívánja felhasználni. A tranzakció hozzájárul a Cseh Köztársaság védelmi képességének erősítéséhez és tovább javítja az Egyesült Államok és a NATO szövetségesek egységeivel való együttműködés feltételeit.

Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma jóváhagyta, hogy a Cseh Köztársaság több, mint 1 milliárd dollárért  (több, mint 288 milliárd Ft-nak megfelelő összegért) Bell AH-1Z támadó, és Sikorsky UH-60 Black Hawk több célra felhasználható helikoptereket vásároljon.


Akcióban a Sikorsky UH-60 Black Hawk

Az aviationtoday.com honlapnak a Prague Daily Monitor hírportálon is olvasható cikke szerint a két önálló felhatalmazás közül a nagyobbik, amelyet május 6-án jelentett be a Védelem Biztonsági Együttműködési Ügynökség (DSCA), 800 millió dollár értékű. Ennek fejében a cseh kormány 12 darab Sikorsky UH-60M Black Hawk helikoptert vásárol a széleskörűen felhasználható gépek legkorszerűbb változatából, amely nyolc GE T700-as motorral, nagyszámú érzékelő, repülés-technikai, fegyver-és támogató rendszerrel rendelkezik.

A cseh fél további 205 millió dollárért négy darab korszerű Bell AH-1Z Cobra támadó helikoptert is vásárol, nyolc GE T700-as motorral, nyolc beépített GPS navigációs rendszerrel és 14 AGM-114 Hellfire rakétával.


Bell AH-1Z Cobra támadó helikopter

A Cseh Köztársaság mérlegeli, hogy elöregedő Mi-24 helikoptereit UH-60M vagy UH-1Y/AH-1Z gépekre cserélje – olvasható a DSCA közleményében.

A Cseh Köztársaság Pakisztán és Bahrein után a harmadik külföldi vásárlója lesz az UH-1Y/AH-1Z típusú helikoptereknek, és az első NATO tagállam, amely a Bell által gyártott Huey, illetve Cobra korszerűsített változatát használhatja.