Bill Gates hírneve régóta borzasztó – Miért utálták az emberek a válása előtt is?

Elemzések2021. máj. 19.D.J.

A járvány alatt a Microsoft alapító az összeesküvés-elméletek egyik főszereplője lett.

Megcsalta a feleségét, szexbotrányba keveredett és jóban volt a pedofilokat kiszolgáló Jeffrey Epsteinnel is. Mióta kiderült, hogy a feleségével vállnak sorra jelennek meg ilyen és ehhez hasonló hírek a Microsoft alapítójáról. Bill Gates imázsa romokban hever. De mindez aligha érheti őt az újdonság erejével.

Sok nagy cégvezér volt már, aki tetemes rajongói tábort tudott maga köré verbuválni, de Bill Gates sose tartozott közéjük. Szemben mondjuk Elon Muskkal vagy a néhai Apple-vezérrel Steve Jobs-al. Utóbbi a saját kollégái szerint kiállhatatlan volt, nem kedvelte az adakozást, a saját lányát akkoris letagadta, amikor az apaságát már egy DNS vizsgálat is bizonyította, egy alkalommal pedig a legjobb barátját is átvágta. Mégis tömegek istenítették.

Ehhez képest Bill Gates milliárdokat költött filantrópiára. Többek közt az ő támogatásával fejlesztenek több malária elleni vakcinát is.

Mégis a közbeszédben rendre úgy bukkan fel, mint valami patás ördög, aki hol chipet akar belénk ültetni, hol meg sötétségbe akarja borítani a Földet. Amikor az év elején óriási téli vihar bénította meg Texast, a Facebookon rögtön elkezdett terjedni az a butaság, miszerint a rossz idő a volt Microsoft-vezér hibája. „Bill Gates el akarja homályosítani a napot, hogy lehűtse a bolygót” – írta egy népszerű összeesküvés-elméletekkel foglalkozó Telegram csatorna, amelynek 159 ezer követője van.

A járvány bűnbakja

A gazdag emberek körül gyakran kellnek lábra olyan pletykák, amelyek szerint romlásba akarják vinni a világot. A hasonló történetek régen főleg a Rothschildokról és a Rockefellerekről szóltak.

A tanulság általában az, hogy aki cégvezérként csak a vállalatvezetéssel foglalkozik, és másba nem ártja magát, azt a közvélemény békén hagyja. Bill Gates viszont azóta, hogy 2014-ben teljesen visszavonult a céges világtól rendre állást foglal fontos társadalmi kérdésekben:

legyen az a globális felmelegedés, a munkahelyeket veszélyeztető robotok vagy akár a biztonságos szexuális élet.

Amikor egy milliárdos ennyi mindenbe „beleártja” magát, az emberekben hamar megszületik a feltételezés, hogy bizonyára rosszat akar. A hírnevének nyilván az se tett jót, hogy mióta bejelentette, hogy a pénze nagy részét adakozásra fogja fordítani, azóta csak nőtt a vagyona. Bill Gates még 2015-ben ráadásul a következő mondatokkal állt a publikum elé:

Ha valami több mint 10 millió embert meg fog ölni a következő évtizedekben, akkor az minden bizonnyal nem egy háború lesz, hanem egy nagyon fertőző vírus

Akkor és ott ezek a szavak nem nagyon érdekelték a közönséget. Viszont, ahogy kitört a koronavírus-járvány, a beszéd futótűzként kezdett el terjedni a közösségi médiában. A beszédről készült videót pár hónap alatt több mint 60 millióan nézték meg.

Már korábban is voltak olyan összeesküvés-elméletek, amelyeknek a középpontjában a milliárdos cégalapító állt, de az efféle teóriák aranykorát igazán a pandémia hozta el.

A mögöttük lévő abszurd logika valahogy így szólt: azért figyelmeztetett előre a vírus-veszélyre, mert tudott a COVID-19-ről. Ahogy az lenni szokott az elméletek idővel egyre vadabbá váltak. Nem sokkal a járvány kipattanása után az internet jó pár szegletében Bill Gates-t már a pandémia egyik fő felelőseként tartották számon.

Az összeesküvés-elméletek kedvelői gyakran egy valós értesülést torzítottak el úgy, hogy az belepasszoljon a világképükbe. Például 2019 végén volt egy egészségügyi konferencia, amelyen Gates alapítványa is jelen volt. Az eseményen a ragályok is szóba kerültek.

Egy álhíreket terjesztő oldal az InfoWars minderről később úgy számolt be, hogy Gates segítségével 2019 végén a koronavírus járvány szimulációját futtatták le.

Ahogy Karen Douglas a Kent Egyetem professzora felhívja rá a figyelmet: nehéz időkben a bonyolult problémákra sok ember egyszerű válaszokat keres. Márpedig rögtön minden átláthatóvá válik, ha sikerül találni egy bűnbakot.

A pandémia idején Gates azért is lett könnyű célpontja az álhíreknek, mert korábban is rengeteget foglalkozott az egészségüggyel. Sőt az adakozásai miatt ő volt a gyógyszer-fejlesztések egyik legismertebb arca. Ez pedig a járvánnyal se változott.

Hisz a COVID elleni vakcina fejlesztését is mintegy 1,6 milliárd dollárral támogatta.

A tűzre csak olajat öntött, hogy a vad teóriákat néhány híresség is felkapta. Az amerikai FOX csatorna egyik sztárja Tucker Carlson az év elején már arról értekezett, hogy Bill Gatesnek „hatalma van a testünk felett”.

Közben a Facebookon a világ szinte minden nyelvén elterjedtek a Gates-el kapcsolatos vad teóriák. Az olyan arab nyelvű videókat, amelyek azt állítják, hogy az oltással Bill Gates a "fenevad jelét" akarja rásütni az emberekre, milliók nézik meg – számolt be róla a Wired.