Bill Gates vagyona ismét 100 milliárd dollár fölé nőtt

Elemzések2019. ápr. 22.Növekedés.hu

A Microsoft-alapító nettó vagyonának értéke a napokban meghaladta a 100 milliárd dollárt, miután a vállalat részvényeinek árfolyama megugrott a cég április 24-i gyorsjelentése előtt – számolt be a Forbes magazin amerikai kiadása.

A Microsoft-részvények árfolyamának megugrása mellett Bill Gates más befektetései is elég jól teljesítettek az utóbbi időben, ami éppen elég volt ahhoz, hogy nettó vagyonának értéke április 16-án átlépje a 100 milliárd dolláros szintet. A Forbes magazin amerikai kiadása korábban 96,5 milliárd dollárra becsülte a Microsoft-alapító vagyonának értékét.

Ezzel Bill Gates továbbra is a második leggazdagabb embernek számít a világon Jeff Bezos mögött, akinek vagyona 153 milliárd dollárt tesz ki. (Az Amazon-alapító válása hamarosan lezárul, vagyona 36 milliárd dollárral fog csökkeni, miután a megegyezés értelmében ennyit kap volt felesége. Ettől függetlenül továbbra is a leggazdagabb ember marad a világon.)

Az üzleti lap megjegyzi, hogy Bill Gates vagyonának értéke már korábban is egy rövid időre átlépte a 100 milliárd dolláros szintet. Ez még 1999 áprilisában, a dot-com buborék csúcsán történt. Inflációval kiigazítva ez mai értéken 150 milliárd dollárnak felelne meg.

Jelenlegi nettó vagyonának kevesebb mint 12,5 százaléka származik a Microsoft-részvényekből. Eszközeinek többségét befektetési cégében, a Cascade-ban tartja. Mint ismert, a barátja, Warren Buffett által alapított Berkshire Hathaway befektetési társaságban is bír részesedéssel.  

Gates mindezidáig több mint 35 milliárd dollárt adományozott jótékonysági célokra, jórészt a Bill és Melinda Gates Alapítvány számára, amely a világ legnagyobb magán jótékonysági szervezete. Az alapítvány főként közegészségügyi célokat finanszíroz szerte a világban. A szervezet talán legjobban a gyermekbénulás elleni küzdelemben folytatott tevékenységéről ismert.