Egy apró figyelmeztetés is segíthet a takarékoskodásban

Elemzések2019. ápr. 22.Növekedés.hu

Egyre kevesebben takarékoskodnak az Egyesült Királyságban. Pedig kevés kellene ahhoz, hogy mindenki jövedelme legalább egy részét ne élje fel.

Bárki, aki nehezen képes takarékoskodni, példát vehet India falusi munkásaitól, akik egy kísérleti programban vettek részt, olvasható a bbc.com hírportálon.

A program egyik, alacsony fizetésű építőipari dolgozókból álló csapata két borítékban kapta meg a fizetését. Az egyik borítékra rá volt írva: „megtakarítás”.

A program későbbi szakaszában a „megtakarítási” borítékhoz a dolgozók gyermekeinek fényképét is csatolták.

A kísérlet szervezői azt tapasztalták, hogy amikor az érintettek napi kiadásokra vettek ki a „megtakarítás” borítékból, rossz érzéseik támadtak. Bűnösnek érezték magukat. Ezért, amint megpróbálták elkerülni ezt az érzést, megtakarított összegeik gyarapodásnak indultak.

A dolog többről szól, mint egy tudományos elméletről. Az Egyesült Királyságban ma több millió ember helyezi el pénzét egy külön megtakarítási számlán, hogy ne költse el azt nap mint nap.

Vannak olyan pénzügy-technológiai vállalatok, mint például a Wagestream, amelyek lehetővé teszik, hogy alkalmazottaik már a fizetési nap előtt bérük egy részét közvetlenül megtakarítási számlára utalják. Ezek a cégek megpróbálnak előnyt kovácsolni a takarékossághoz kapcsolódó érzelmekből. Módot adnak arra, hogy alkalmazottaik a megtakarítási számlára feltölthessék elérni tervezett céljaik képeit, például egy autót vagy egy nyaralási helyszínt. Minél több pénzt takarítanak meg, a kép annál tisztábbá válik. Ha a számláról pénzt vesznek ki, a kép elsötétül.

A megoldás valamelyest megerősíti hitüket a megtakarítás sikerében és érdemben befolyásolja viselkedésüket

állítja Peter Briffett, a Wagestream társ-alapítója.

A tények azt mutatják, és sokakat aggasztanak is, hogy az Egyesült Királyság népe elveszítette megtakarítási hajlandóságát.

Az adók befizetése után megmaradt jövedelemnek azt a hányadát, amelyet nem költünk el, megtakarítási aránynak nevezzük. Az elmúlt néhány évben az Egyesült Királyság szabadon felhasználható jövedelmének körülbelül 4 százalékát takarította meg. Az 1990-es években ez az arány közel volt a 15 százalékhoz. 

A Költségvetési Felelősség Hivatala (OBR), az a független intézmény, amely előrejelzéseket készít a kormány részére, azt jósolja, hogy a következő öt évben bizonyára, de valószínűleg azt követően is a megtakarítási hajlandóság e körül az 50 éves mélypont körül marad majd.

Ez persze nem kizárólag rossz hír. Az OBR, a Bank of England és mások arra számítanak, hogy a kamatok is alacsonyak maradnak. Sokan határoznak úgy, hogy inkább visszafizetik tartozásaikat ahelyett, hogy megtakarítsanak, hiszen a megtakarítások hozama (a betéti kamatok szintje) alacsony.

A Pénzügyi Tudományok Intézete viszont azt állítja: a fogyasztók költekezésének növekedése az elmúlt években mindenféle jövedelem-emelkedést meghaladt. A megtakarítások hiánya valós következményekkel jár több millió ember életére, különösen a fiatalok és az alacsony fizetésűek körében. Nincs pénzügyi tartalék a váratlan problémák megoldására. Nincs pénz, amikor letétet kell fizetni a lakás bérletéhez, ha ki kell fizetni az állatorvos számláját, ha a család macskája megbetegszik, ha lerobban az autó. Ha nincs autó, munkát sem lehet vállalni.

Az alábbi adatok mutatják a probléma nagyságrendjét:

  • A hivatalos statisztikákból kiderül, hogy a 20-30 év közötti korcsoporthoz tartozók felének semmiféle megtakarítása nincs
  • A Pénzügyi Magatartásokat Ellenőrző Hatóság szerint minden hatodik ember képtelen kezelni egy havi 18 ezer forintnak megfelelő lakbér-vagy jelzálog-törlesztési díj emelkedést
  • A Pénzügyi Tanácsadó Szolgálat arra a következtetésre jutott, hogy az Egyesült Királyságban 16 millió ember megtakarítása nem éri el a 37 000 forintnak megfelelő értéket.