Az orosz hadsereg Kelet-Ukrajna letarolására készül

Hírek2022. jún. 21.D.J.

Kijev szerint a támadók a hét végére el akarják érni a luhanszki régió határát.

Ez történt hétfőn az orosz-ukrán háború 118-dik napján:

- Litvánia leállította az uniós szankciókkal sújtott termékek vasúti és közúti szállítását az Oroszországhoz tartozó kalinyingrádi exklávéba. Moszkva felszólította Litvániát, hogy azonnal vonja vissza a nyíltan ellenséges lépést, különben megtorló intézkedéseket fognak tenni.

- Az oroszok szinte minden katonai erejüket összegyűjtötték, hogy megrohamozzák az ostromlott Szeverodonyeck közelében lévő településeket. Hanna Maliar, Ukrajna védelmi miniszter-helyettese szerint döntő ütközetek zajlanak a régióban. A támadók a hét végére el akarják érni a luhanszki régió határát.

- Moszkva szerint Ukrajna rakétacsapásokat mért három gázfúrótornyuk ellen a Fekete-tengeren. A támadások miatt hét ember eltűnt és három megsebesült.

- „A csapataink sikerei miatt érzett tehetetlen haragjában” az inváziós sereg Dél-Ukrajnára 14 rakétát lőtt ki – állítja az ukrán haderő. A beszámolójuk szerint Odesszában megsemmisült egy élelmiszerraktár.

- Dmitrij Muratov orosz újságíró 103 millió dollárért adta el a Nobel-békedíját egy árverésen. A pénzt az ukrán gyerekek megsegítésére fogja költeni.

- Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője felszólította Oroszországot, hogy oldja fel az ukrán kikötők blokkolását és engedjen utat az ukrán gabonaexportnak.

- Az Ukrajnában elkapott amerikai katonákat a Kreml illegális tevékenységet folytató zsoldosoknak minősíti, akiknek a bűneikért felelősséget kell vállalniuk. Mint az orosz RIA hírügynökség beszámolt róla: Moszkva szerint a genfi egyezmények nem vonatkoznak az amerikaiakra, mivel az elkapott férfiak nem reguláris katonák.

- Sir Adrian Bradshaw tábornok a brit különleges erők volt igazgatója szerint Oroszország elrettentéseként az Egyesült Királyságnak háborúra kell készülnie.

- Putyin attól tart, hogy a demokrácia szikrája Oroszországra is átterjed – mondta el Olaf Scholz német kancellár, aki szerint Moszkva sikertelenül próbálta megosztani Európát.

- Az a közelgő döntés, hogy Ukrajna megkapja-e az EU-s tagjelöltséget roppant idegessé teszi Oroszországot – hangzott el Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfői beszédében. Orbán Viktor tegnap jelezte: egyetért azzal az uniós javaslattal, hogy Ukrajna és Moldova kapjon EU-tagjelölti státuszt.

- A westminsteri parlamenti birtokról kitiltották Andrej Kelint, Oroszország egyesült királyságbeli nagykövetét „további intézkedésig”.

- Az Egyesült Államok Kanadával és más szövetségeseivel tárgyal Moszkva energia bevételeinek további korlátozásáról. Felmerült, hogy az orosz olajra árplafont vezetnének be - mondta Janet Yellen az USA pénzügyminisztere.