Orosz invázió: Egekben az olaj ára

Hírek2022. márc. 1.Sz.A.

Kedden egy nap leforgása alatt több mint 8 százalékkal emelkedett az olaj ára az orosz csapatok ukrajnai előrenyomulásának és a Moszkva elleni szankciók hírére. Csütörtökre az olaj ára tovább drágult, így öt nap alatt közel 18 százalékos emelkedést lehetett látni.

Az orosz invázió elmélyülése miatti aggodalmak, és a moszkvai vezetés ellen bevezetett nyugati szankciók nyomán kedd estig több mint nyolc százalékot emelkedett a nyersolaj jegyzése kedden késő estig.

Az árak az éjjel tovább emelkedtek, a Brent olajfajta ára szerda kora reggelre a hordónkénti 109 dollárt is meghaladta, a WTI olaj ára pedig a 109 dollár feletti tartományba került. Ilyen magas olajárra legutóbb 2014-ben, a Krím félsziget orosz elfoglalása idején volt példa.

Az utóbbi 5 nap alatt közel 18 százalékkal emelkedett a WTI nyersolaj ára, az utóbbi három hónap alatt pedig már 64 százalékot is meghaladja a drágulás mértéke.

Az orosz invázió elhúzódása esetén még ennél is magasabb árakkal lehet kalkulálni elemzők szerint.

A Morgan Stanley elemzői már a 110 dolláros hordónkénti olajárra készülnek a második negyedévre, sőt, ha tovább esnek a tőzsdék, akkor ez az ár felmehet akár 125 dollárig is a legfrissebb előrejelzésük szerint.

A Goldman Sachs elemzői 95 dollárról 115 dollárra emelték fel a rövid távú, egy hónapnál nem hosszabb időre vonatkozó előrejelzésüket.

Az OPEC+ tagállamok holnap tartanak csúcstalálkozót, a Bloomberg által megkérdezett elemzők többsége szerint nagy valószínűséggel tartják majd magukat az eredeti kitermelési tervhez. Eszerint bővítik a kitermelést, és napi 400 ezerrel több nyersolajat termelnek a nyárig.

Az oilprice.com elemzése felhívja a figyelmet, hogy a magas olajárakon rengeteget nyereséget realizáló Abu Dhabi tartózkodott az ENSZ Biztonsági Tanácsában - Kína és India mellett - az Oroszországot elmarasztaló határozat szavazásakor.

Az Egyesült Államok, illetve a 31 tagú Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) már korábban jelezte, hogy az olajárak drágulásának megfékezésére bizonyos mennyiséget felszabadítanának a stratégiai olajtartalékokból.

Az olaj árának emelkedésével párhuzamosan az arany ára is nőtt, több mint két százalékkal került feljebb a jegyzése.

Oroszország a világon a harmadik legnagyobb nyersolaj kitermelő az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia után, és a globális olajexport 10 százalékát adja.