Budapest Airport: Egyre többen utaznak, sok az új célállomás

Elemzések2020. júl. 15.Végh Zsófia

Folyamatosan nő a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalma – július első heteiben napi átlag 10 ezer fő fordult meg a reptéren. Bár az áprilisi mélyponthoz képest az utasszám tartósan emelkedik, a tavalyi nyárkezdettel összevetve rendkívül jelentős a visszaesés.

Utasforgalom

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma július első heteiben napi átlag 10 ezer fő körül alakult. Ez jóval több, mint a légiutas-forgalom szempontjából világszerte mélypontnak számító április, amikor az utasszám a 10 ezer főt sem érte el. A májusban megindult lassú növekedés júniusban folytatódott: a Budapest Airport a nyár első hónapjában 84 781 induló és érkező utast kezelt, ami csaknem négyszerese a májusban tapasztalt utasforgalomnak, ugyanakkor a tavaly júniusi 1 476 257 utashoz képest ez 94,3%-os visszaesést jelent, írta kérdésünkre a Budapest Airport.

A júliusi adatok még nem állnak rendelkezésre, de összevetésképp tavaly egész júliusban mintegy 1,6 millió utast kezelt a repülőtér. 

2019

Utasszám

2020

Utasszám

április

1 337 871

április

9870

május

1 411 593

május

22 813

június

1 476 257

június

84 781


2019

Gépmozgások (fel-/leszállások) száma

2020

Gépmozgások (fel-/leszállás) száma

április

10 043

április

1129

május

10 774

május

1340

június

11 080

június

2286


Légitársaságok

Hasonlóképp a légitársaságok csupán egy része üzemeltet járatokat, a járatok gyakorisága is elmarad a korábbiaktól.

Júliusban összesen 479 heti járat foglalható 16 légitársaság kínálatából, amely a piaci igénytől függően változik, növekszik.

A 27. héten 16 légitársaság és 92 desztináció érhető el. A legtöbb heti járat Budapest és London között érhető el; július első hetében ez heti 21 járatot jelentett. A Budapest Airport járatfejlesztési csapata folyamatos kapcsolatot tart valamennyi légitársasági partnerrel. A felek az újranyitás lehetőségéről illetve részleteiről folytatnak tárgyalásokat, mondta lapunknak a Budapest Airport.

Az elérhető úticélok száma júliustól ugrott meg jelentősen, miután a Ryanair és a Wizz Air is újra megnyitotta úthálózatának jelentős részét.

A két fapados légitársaság mellett ebben a hónapban további légitásaságok is tervezik budapesti üzemelésük újraindítását, köztük a British Airways, az EasyJet, a Turkish Airlines. A már üzemelő légitársaságok közül többen pedig a külső határnyitások függvényében kapacitásnövelést vagy további desztinációk bevezetését tervezik –  a lengyel LOT például Szöulba. Augusztustól a tervek szerint elindul az Aegean, az Air Baltic, és a Jet2.com- több járata is (ez utóbbi Manchesterbe illetve Birminghambe).

Jelenleg menetrend szerint üzemelő légitársaságok:

Air France

Belavia

Brussels Airlines

Czech Airlines

Egyptair

Eurowings

Finnair

KLM Royal Dutch Airlines

LOT Polish Airlines

Lufthansa

Norwegian

Qatar Airways

Ryanair

Swiss International

Tarom

Wizzair


Foglalható desztiációk

Abu Dhabi

Doha

London

Prishtina

Alghero

Dortmund

Lviv

Reykjavik

Alicante

Dublin

Madrid

Rhodes

Amsterdam

Dubrovnik

Malaga

Rome

Astana

Dusseldorf

Malmo

Santander

Athens

East Midlands

Malta

Sarajevo

Baku

Edinburgh

Manchester

Seoul

Barcelona

Eindhoven

Manises

Sevilla

Bari

Frankfurt

Marseille

Skopje

Basel

Geneva

Milan

Sofia

Berlin

Glasgow

Minsk

Stockholm

Birmingham

Gothenburg

Moscow

Stuttgart

Bologna

Hanover

Munich

Tel Aviv Yafo

Bourgas

Helsinki

Napoli

Tenerife

Bristol

Heraklion

Nice

Thessaloniki

Brussels

Ibiza

Odessa

Tirana

Bucharest

Istanbul

Oslo

Tirgu Mures

Cagliari

Kazan

Palma Mallorca

Varna

Cairo

Kharkov

Paphos

Warsaw

Castellon

Kiev

Paris

Zakinthos

Catania

Kutaisi

Pisa

Zaporozhye

Copenhagen

Larnaca

Podgorica

Zurich

Corfu

Lisbon

Porto


Cork

Liverpool

PragueTOP 15 város

London

Frankfurt

Amsterdam

Eindhoven

Brussels

Berlin

Athens

Basel

Dortmund

Paris

Tirgu Mures

Stockholm

Rome

Milan

Zurich

A nyár hátralévő része azért ad okot némi optimizmusra. A Budapest Airport június folyamán végzett felmérését rekordszámú, több mint 17 ezer fő töltötte ki, amelyből kiderült: a kitöltők 81 százaléka tervez repülős utazást, 67 százaléka pedig még az idei évben repülne Budapestről külföldre. A kitöltők számára a három legfontosabb szempont a repülőjegy ára (ezt a kitöltők 30 százaléka jelölte meg első helyen), a biztonságos repülőtéri környezet és a megfelelő biztonsági óvintézkedések bevezetése a fedélzeten. 

Ugyanakkor a következő hónapok forgalmának alakulását erőteljesen befolyásolják az egyes országok által bevezetett intézkedések, korlátozások. Június eleji prognózisunk alapján maximum 10 millió lehet az idei utasszám a várt 17 millió helyett, mondta a Budapest Airport.

Videók ajánlása vagy bármi