A járvány több ember halálát okozta, mint eddig gondoltuk

Elemzések2020. júl. 15.D.J.

Az elmúlt hónapokban a COVID-19 annyira leterhelte a kórházakat, hogy sok olyan beteg, aki más halálos kórban szenvedett, nem jutott időben egészségügyi ellátáshoz.

A koronavírust több mint 13 millió ember kapta el a világon. Bár sok országban, így hazánkban is véget ért az első hullám, a helyzet néhány térségben még most is aggasztó. A ragály az Egyesült Államokban csak hétfőn közel ötszáz ember halálát okozta. Ám, ahogy az Economist egy friss cikkében rámutat, a valódi eredmények ennél is rosszabbak lehetnek. Az Európai Unió finanszírozásából működő EuroMOMO adatait vizsgálva kiderült, hogy a járvány csúcspontján azoknak a haláleseteknek a száma is megnőtt, amelyeket nem lehet a COVID-19-hez kötni. Ennek több oka is van.

Egyrészt a tesztek száma véges, emiatt vannak, akik úgy halnak bele a járványba, hogy hivatalosan sose mutatják ki náluk a koronavírus-fertőzést.

Másrészt a kórházakban a leterheltség miatt volt, hogy más pácienseket nem kezeltek időben. Így a különféle halálos betegségek, amelyeknek semmi köze a pandémiához most több áldozatot szedhettek, mint egy normál időszakban. Csak Olaszországban például, amikor a járvány a legjobban pusztított március 17 és 24 között, 16 857 olyan haláleset volt, amelyet nem tudtak a koronavírushoz kötni. Pedig a korábbi évek átlagát figyelembe véve ebben az időszakban a halottak várható száma 11 808 körül kellett volna mozogjon.

Olaszországi halálozási adatok

Spanyolországi halálozási adatok

Franciaországi halálozási adatok

Az Egyesült Királyság halálozási adatai

Forrás: economist.com