Budapest lepipálta Bécset és Berlint is

Elemzések2023. márc. 10.D.J.

Az Eurostat friss számai szerint a magyar főváros az életszínvonal terén Bécset is megelőzi. Varsó viszont előttünk jár.

A fővárosunknak óriási túlsúlya van a magyar gazdaságban. A helyzet ilyen szempontból lassan száz éve változatlan. A központi vízfej és a vidék között egyre nagyobb a különbség. Hogy pontosan mekkora arra rendre rávilágítanak az Eurostat éves jelentései.

Az Európai Unió alá tartozó Eurostat minden évben közzéteszi azokat a részletes gazdasági adatokat, amelyek alapján össze lehet mérni, hogy az egyes EU-s régiókban mekkora az életszínvonal. A legfrissebb számok, amelyek a COVID második évét vagyis a 2021-es állapotokat mutatják be, nemrég jöttek ki.

Az Eurostat a GDP adatokat egy fiktív pénznemre a PPS-re (Purchasing Power Standard) is átszámolja.

Erre azért van szükség, mert az egyes országokban sokszor nagyok az árkülönbségek. A németeknél vagy a bolgároknál nyilván nem ugyanannyiba kerül egy McDonald's menü vagy egy fékcsere.

Amikor valaki külföldre akar költözni akkor sokszor felmerül, hogy hiába lehet mondjuk Münchenben a hazai fizetés többszörösét megkeresni, ha közben az albérletek is csillagászati árba kerülnek. Az eltérő árszínvonalakat a PPS teljesen lefejti és megmutatja, hogy mekkora a tényleges életszínvonal.

A PPS terén Budapest olyan városokat előz meg most már évek óta, mint Bécs, Berlin vagy Madrid. Nem csak mi állunk ilyen jól. A közép-kelet európai országok nagyvárosai is szépen teljesítenek.

Annyira, hogy a ranglistán Prága ott van az élbolyban, nem sokkal lemaradva Luxembourgtól, Brüsszeltől és Dublintól. Igaz, a COVID járvány előtt még a dobogó második helyén álltak. A mi térségünkben a gazdaságok jellemzően fővárosközpontúak. A vidéki régiók általában le vannak szakadva. Ezzel szemben Németországban például szinte minden régióban az uniós átlag fölött élnek az emberek.

A németeknél ráadásul nem Berlin áll az első helyen az életszínvonal terén. Hamburg fejlettebbnek számít.

Új fejlemény, hogy a tavalyi adatokhoz képest Budapest már megelőzte Pozsonyt.

Az egy főre eső GDP néhány uniós fővárosban PPS-ben (2021)

  Egy főre eső GDP (PPS)
Luxemburg 87 100
Dublin és környéke 77 400
Brüsszel és környéke 66 200
Prága 65 800
Párizs és környéke 56 900
Stockholm 55 300
Amszterdam és környéke 54 400
Bukarest és környéke 53 900
Varsó és környéke 53 700
Budapest 50 600
Pozsony és környéke 48 200
Bécs 46 500
Helsinki és környéke 46 400
Berlin 40 200
Madrid és környéke 36 900
Forrás: Eurostat

A vidéki adatok viszont hazánkra nézve kevésbé hízelgőek. Bár néhány vidéki régió már kevésbé van lemaradva az uniós átlagtól, mint egy évvel korábban, a szakadék még mindig nagy.

EU-s szinten a negatív toplistát egybként főleg a bolgár térségek uralják.

A magyar régiókban az egy főre eső PPS az uniós átlaghoz képest 2021-ben (%)
 
Budapest 156
Közép-Dunántúl 70
Nyugat-Dunántúl 68
Pest 61
Dél-Alföld 54
Észak-Magyarország 52
Dél-Dunántúl 51
Észak-Alföld 49
Forrás: Eurostat
Az uniós régiókban az egy főre eső GDP az uniós átlaghoz viszonyítva PPS-ben
 
Az uniós régiókban az egy főre eső GDP az uniós átlaghoz viszonyítva PPS-ben