A régió legélhetőbb városa lett Budapest egy nemzetközi felmérésben

Elemzések2022. dec. 17.Szabó Anna

Kelet-Európa legélhetőbb városa lett Budapest az Economist Intelligence Unit (EIU) új felmérése alapján. Varsó és Pozsony is jelentősen lemaradt a magyar fővárostól. A komoly kulturális örökség és a munkaerőpiaci adottságok sokat nyomtak a latba.

A brit kutatóintézet minden évben rangsorolja a világ nagyvárosait, az összesítés során 30 különböző szempontot vesznek figyelembe, többek közt olyanokat, mint a közbiztonság, a kultúra, az oktatás, az egészségügy minősége, a zöldterületekhez való hozzáférés, a közlekedés, valamint a munkalehetőségek és a jövedelmi viszonyok. A vizsgált városokat ezek alapján pontozzák, 0 és 100 között terjedő skálán, melyen minél magasabb a pontszám, annál élhetőbb a város.

Globális összevetésben is jól teljesített hazánk fővárosa. A listán szereplő 173 város közül az 55. helyezést sikerült elérnie.

A 20 legélhetőbb város közt elsősorban ausztrál, európai észak-amerikai és  japán városok szerepeltek, valamint érdekes kivételként Párizs is bekerült a rangsor legjobbjai közé.

A lista első helyét egyébként a külföldön élő magyarok közt is népszerű Bécs szerezte meg, közel tökéletes 99,1 ponttal.

Bécs télenBécs Fotó: rf123

Az osztrák fővárost a második helyen Koppenhága, a harmadik helyen Zürich, majd sorban Calgary, Vancouver, Genf, Frankfurt, Torontó, Amszterdam és Oszaka követte.

A régiós listák közül a közép-kelet-európai élén Budapest végzett

Pontok tekintetében sem szégyenkezhet hazánk fővárosa, hiszen közel 90 pontot kapott. Ezzel a régióban minden várost megelőzött. Nem sokkal marad el a cseh főváros, Prága, szintén 80 feletti pontszámmal. Ezzel szemben jelentősebb Budapest fölénye Pozsonnyal és Varsóval szemben, hiszen mindkét város 80 alatti pontszámot szerzett.

A magyar főváros európai összesítésben olyan népszerű településeket is maga mögé utasított, mint Reykjavik, Milánó, Róma, vagy éppen Lisszabon.

Mindemellett érdemes kiemelni, hogy az elmúlt években Budapest veszített a pontszámaiból, hiszen 2019-ben a koronavírus járvány előtt még 90 feletti pontot gyűjtött be a magyar főváros.

Budapest jó posztszáma az alábbiakból tevődött össze az EIU felmérésében:

  • a rendkívül jó munkaerőpiaci adottságai,
  • az európai átlagot meghaladó bérviszonyok,
  • a relatív kedvező árszínvonal,
  • a komoly kulturális örökség,
  • a nagyvárosokhoz mérten kimagasló közbiztonság, valamint
  • az oktatási intézményekkel való jó ellátottság.

Összességében elmondható, hogy a pandémia alatt Európa városainak élhetőségi indexe általánosan romlott, Nyugat-Európa azonban a járványhelyzet enyhülését követően nagyon visszaerősödött, sőt jobb helyezéseket értek el az európai nagyvárosok mint korábban,2019-ben a top tízes listát ausztrál és kanadai városok uralták, addig idén egyértelmű volt az öreg kontinens dominanciája.

Kelet-Európa városait ezzel szemben lepontozták az Ukrajnában zajló háború miatt, habár épp Budapest kiemelkedik abból a szempontból, hogy rontani nem rontott különösebben a járvány alatti pontjaihoz képest a háború miatt, de jelentősen javulni sem tudott.

A globális toplista mellett régiós toplisták is születtek:

A Távol-Kelet legélhetőbb városa Oszaka lett. Nyugat-Európáé Bécs, Észak-Amerikáé Calgary, Latin-Amerikáé Buenos Aires, Afrika szub-szaharai részének Johannesburg, Észak-Afrikának és a Közel-Keletnek pedig Abu Dhabi.

A rangsor alsó felébe ezzel szemben szinte kizárólag afrikai és közel-keleti városok kerültek be.

A legkevésbé élhető város a polgárháború sújtotta szíriai Damaszkusz lett 30,7 ponttal.

Érdekessége a felmérésnek, hogy ukrán városokat egyáltalán nem vizsgáltak a háború miatt. Kijev eredetileg szerepelt volna a listán, azonban a harcok kitörését követően az EIU munkatársai elhagyni kényszerültek az ukrán fővárost, így a felmérés nem készült el.