Budapest alaposan átalakul – Új látnivalókat fognak átadni

Elemzések2023. márc. 6.D.J.

A folyamatban lévő és a hamarosan induló fővárosi fejlesztésekből szemezgettünk.

Megújul a Váci utca déli része

Mint a belváros első sétálóutcája a Váci utca évtizedek óta az egyik legnagyobb turistamágnesnek számít Budapest központjában. A déli szakasz, amelyről csak 1996-ban tiltották ki az autókat, viszont sokáig elég szedett-vedett képet mutatott.

Most viszont új kőburkolatot, padokat, kerékpártámaszokat és utcabútorokat kap.

Ráadásul több szomszédos utca, így például a Nyári Pál, a Pintér és a Sörház utca is megújul. Az átalakítás tavaly nyár óta folyik.

Megújul a Váci utca déli része

Megújul a Váci utca déli része

Galvani-híd

A tervek szerint az új Duna-híd segítene csillapítani a belváros forgalmát és előmozdítaná a dél-budapesti terület fejlesztését. A Galvani-hídról, amely a Ferencvárost, Csepelt és Újbudát kötné össze egyelőre annyit tudni, hogy tavaly az építési engedélyt már megkapta.

Galvani-híd

Ecseri úti megálló

Miközben a 3-as metró felújítása javában zajlik, a beruházás részeként a felszínen megújul az Ecseri úti megálló is. Látványos változás lesz, hogy nőni fog a zöldfelületek aránya és a köztérre fedett pavilonok kerülnek ki.

A buszmegállók is át lesznek helyezve, hogy több terület jusson a növényeknek.

A munkálatok tavasszal indulhatnak.

Ecseri úti megálló

Ecseri úti megálló

Psota Irén park

A Corvin sétány az egyik legambiciózusabb projekt a belvárosban: a bő tíz éve indult beruházás során mintegy 22 hektár terület újult meg, közel egymilliárd euró értékben. A fejlesztés egyik hátralévő eleme azaz emlékpark,

amely Psota Irén már elbontott, egykori szülőházának a helyén fog létrejönni.

Az ülőhelyek a korábbi tervek szerint trópusi faanyagból készülnek majd.

Psota Irén park

Újpest zöld főtere

Az Újpesti Piac szomszédságában új közpark fog létrejönni, amely száznál is több fával, illetve vízjátékkal is el lesz látva és óriási területet, mintegy 9000 négyzetmétert fog lefedni. Akár már a nyár végére el is készülhet.

Újpest zöld főtere

Új Nemzeti Galéria

Mivel a főváros és a kormányzat folyamatosan vitázik a Városligetbe tervezett projektről, nem világos, hogy pontosan mikor valósulhat meg. Sokáig úgy volt, hogy már az idén indul az építkezés az egykori Petőfi Csarnok helyén, de ez kétségessé vált.

Új Nemzeti Galéria

Nemzeti Atlétikai Központ

Mivel a nyáron itt fogják tartani a 2023-as atlétikai világbajnokságot ezért addig mindenképp el kell készülnie.

A tervek szerint a létesítmény befogadóképessége összesen 40 ezer fő lesz.

Nemzeti Atlétikai Központ

Corvin Áruház

Bár az előtte elterülő Blaha Lujza teret már átadták, a fontos csomópont majd akkor fog igazán jól mutatni, ha az ország első „plázája” a Corvin Áruház felújítása is befejeződik.

Az épület egyik érdekessége, hogy itt adták át eredetileg Magyarország első mozgólépcsőjét.

Corvin Áruház

Drechsler-palota

Az Andrássy úton az egykori Balettintézetnél a helyreállítás már régóta esedékes volt. Az épület mintegy 20 évig állt teljesen üresen. Idén szállodaként fogják átadni.

Drechsler-palota

Drechsler-palota

Budai Várnegyed

Korább írásunkban bővebben is foglalkoztunk a Várnegyedben zajló munkálatokkal. Az idén az egyik leglátványosabb változásra a Mátyás-templom szomszédságában fog sor kerülni. A tervek szerint ugyanis ebben az évben már átadják a Pénzügyminisztérium megújult palotáját,

amely visszakapja a háború előtti arculatát.

Budai Várnegyed