Cégvezetők a recesszióról: nincs egyetértés, csak abban, hogy bizonytalan időszak következik

Elemzések2023. feb. 3.Növekedés.hu

A davosi Világgazdasági Fórumon számos vezető a 2023-as recesszió valószínűségéről és súlyosságáról nyilatkozott. Az Insider olyan cégek vezetőit kérdezte a gazdasági kilátásokról, mint a McKinsey, a KPMG és az EY.

Paul Knopp, KPMG

Az esetlegesen bekövetkező recessziót nagyrészt a központi bankok indukálták

– mondta el a KPMG vezetője. Szerinte egy központi bankok által kiváltott recesszió elméletileg könnyebben visszafordítható, mint egy olyan recesszió, amely a társadalom és a gazdaság alapvető hibáiból fakad.

Az én véleményem az, hogy ha recesszió lesz az Egyesült Államokban, akkor jó esély van arra, hogy nagyon rövid lesz. De a globális kép sokkal bonyolultabb lesz.

Rima Qureshi, Verizon

A Verizon stratégiai igazgatója úgy hiszi, hogy egy hosszú bizonytalan időszak következik.

Itt az ideje, hogy tényleg elgondolkodjunk azon, hogy meghúzzuk magunkat, és arra koncentráljunk, ami fontos, amit mi a vállalaton belül is teszünk.

Fran Katsoudas, Cisco 

Az elbocsátások egy része inkább a költségek csökkentéséről szól. Hallottuk, hogy a vállalatok arról beszéltek, hogy a világjárvány idején talán túl sok embert vettek fel. Ezek az elbocsátások tehát a gazdasági stabilitáshoz és a növekedéshez kapcsolódnak

– mondta el a Cisco munkatársa. Hozzátette: vannak olyan elbocsátások is, amik a vállalatok átalakulásával függenek össze.

Azt hiszem, a mostani helyzetben inkább a készségekről folyik a vita, arról, hogyan biztosíthatjuk, hogy megvan az, amire szükségünk van, ahogy haladunk előre.

Tracy Francis, McKinsey 

A McKinsey munkatársa szerint a helyzet igen bonyolult az energiaválsággal és az inflációval. Ugyanakkor mindig hangsúlyozza ügyfeleiknek, hogy „semmiképp ne beszéljük bele magunkat egy recesszióba”.

Egy ilyen eseménynek nagy befolyásoló ereje lehet, befolyásolhatja az optimizmus szintjét, vagy azt, hogy hogyan tekintünk a jövőbe

– fejtette ki véleményét.

Andy Baldwin, EY

Úgy tűnik, hogy recesszió felé haladunk. De fontos pontosítani: ez a recesszió aszimmetrikus. Igen, a világnak vannak olyan részei, amik erőteljesen növekednek, és továbbra is erőteljesen fognak növekedni, még a lehetséges jövőbeli recesszió ellenére is

– emelte ki az EY globális ügyfélkapcsolatokért felelős partnere.

Az én véleményem az, hogy valószínűleg technikai recessziót fogunk látni, két negyedévnyi negatív GDP-t a világ egyes részein, valószínűleg Európában, talán az USA-ban, de nem érzem úgy, hogy súlyos recesszió lesz.