Olcsón lehet magyar kastélyt venni – Budapesten egy szoba is többe kerül

Ingatlan2023. feb. 4.D.J.
A rovat támogatója:

A fővárosi árakhoz képest szinte „fillérekért” is lehet itthon kastélyt vásárolni.

Okkal hihetnénk, hogy akinek egy kastély üti a markát az könnyen jókora pénzhez tud jutni. De gyakran a valóság mindettől igen messze van.

A nemesek ugyanis annak idején igyekeztek elvonulni a világ gondjai elől, ezért birtokaikat sokszor a nagyobb városoktól messze, a természet ölén rendezték be.

A modern kori tulajdonosoknak mindez azonban komoly fejfájást okoz.

kastélyok üzleti célú hasznosítása általában ugyanis akkor sikeres, ha a közvetlen környezetükben valamilyen turisztikai vagy egyéb látványosság, csalogató attrakció is jelen van. Ennek hiányában nehéz bármit is kezdeni az ódon kúriákkal.

Mivel a nemesi lakok gyakran évtizedeken át csak omladoznak, hisz senki nem tud mit kezdeni velük, a felújításuk gyakran többször annyiba kerül, mint a vételi áruk.

Körbenéztünk. hogy az ingatlan.com adatbázisa alapján milyen olcsó kastélyokat lehet jelenleg kapni. Mutatjuk a példákat:

Tibolddaróci kastély (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

Ár: 22 millió Ft

A barokk épület még a XVIII. század végén épült. Egy időben a Törley pezsgőgyár készített benne bort. Jelenleg potom pénzért árulják. A fővárosban van, ahol egyetlen szoba is többe kerül, mint ez az egykori nemesi lak.

A külseje alapján persze mindez talán nem is annyira meglepő. Láthatóan nincs jó állapotban.

Tibolddaróci kastély

Tibolddaróci kastély

Bodajki kastély (Fejér megye)

Ár: 39 millió Ft

A jókora, négyméteres belmagassággal bíró villa még az 1850-es években épült. A történelmi épület a hirdetés szerint összközműves és nincs messze a település központjától. Nem összekeverendő a Hochburg–Lamberg-kastéllyal, amely szintén Bodajkban áll.

Bodajki kastély

Vései kastély (Somogy megye)

Ár: 78 millió Ft

Az épület valaha a község egyik módos gazdálkodó családjáé, a Hencz famíliáé volt. Csak a főépület 650 négyzetméteres és három szintes. A mérete és a tény, hogy részlegesen már fel lett újítva, kicsit feljebb srófolta az árat, amely még így is csekélynek mondható. A fővárosban 40-50 négyzetméteres lakások kerülnek ennyibe.

Vései kastély

Vései kastély

Farmosi kastély (Pest megye)

Ár: 89 millió Ft

Ezúttal a 240 négyzetméteren hat szoba, három fürdőszoba és három félszoba kapott helyet. A kora XX. században épült kastélyhoz külön korabeli bútorokat is lehet venni, amelyek az eredeti árban nincsenek benne.

Farmosi kastély

Farmosi kastély

A másik oldal

Mintegy kontrasztként mutatjuk, hogy miként fest itthon egy méregdrága történelmi épület. Az acsaújlaki Prónay–Patay-kastély úgy 4,3 milliárd forintot kóstál. A Budapest közelében fekvő épülethez többek közt egy festménygyűjtemény is tartozik, amely önmagában 82 millió forintot ér. A berendezési tárgyak értéke meghaladja a 132 milliót. A kastélyban csak hálószobából 13 darab van.

Prónay–Patay-kastély

Prónay–Patay-kastély

Prónay–Patay-kastély