Csillagászati összegek: ennyit keresnek az amerikai menedzserek

Elemzések2021. jan. 14.D.J.

Bár forintban számolva a tengerentúlon havonta milliókat visznek haza az amerikai menedzserek, sokuknak a bére nem éri el az orvosokét.

Hogy kinek mekkora a munkabére azt nem minden társaság őrzi hétpecsétes titokként. A Buffer nevű informatikai cégnél például egy nyilvánosan elérhető adatbázisban bárki megnézheti, hogy melyik dolgozó mennyit keres.

De ez a fajta átláthatóság még Amerikában is ritkaságszámba megy.

A tengerentúlon most már hét éve nem lehet kirúgni csak azért egy beosztottat, mert másokkal is megvitatja a bérét. Viszont ha egy munkáltató mégis szembe megy a szabályokkal túl nagy büntetéstől nem kell tartania. Komoly retorziókat csak azok kapnak, akik üzleti kapcsolatban állnak a kormányzati szervekkel. Ha kiderül, hogy jogtalanul jártak el, akkor akár a megbízásaiktól is eleshetnek.

Abban a kérdésben, hogy érdemes-e cégen belül megosztani a fizetések nagyságát, a szakértők nem értenek egyet.

Vannak, akik szerint így le lehet küzdeni a nemek közti bérkülönbséget, de a Time-nak nyilatkozó Todd Zenger egyetemi professzor szerint a fizetések ismerete akár egymásnak is ugraszthatja a dolgozókat.

Mindenesetre a tengerentúlon több cég is igyekszik feltérképezni azt, hogy melyik pozícióban átlagosan mennyit lehet keresni. Köztük találjuk az 1948 óta működő médiatársaságot a U.S. News & World Report-ot. Az oldalukon utánanéztünk, hogy mennyit keresnek Amerikában a menedzserek.

Mint kiderült míg egy HR specialistának például a medián fizetése havi 1,5 millió forint körül mozog, addig az IT menedzsereknél ez az érték a 3,5 milliós tartományban van.

A Szilícium-völgy központjában San Joséban viszont a legtöbbjüknek a bére már a havi 5 millió forintot is túllépi. Persze a teljes képhez hozzátartozik, hogy épp ezaz a környék, ahol Amerikán belül az egyik legdrágábbak a megélhetés költségei. Ahogy azt korábban megírtuk: sok cég inkább el is menekül a régióból, részben épp a magas bérleti árak miatt.

Az IT vezetőktől a pénzügyi menedzserek se maradnak le sokkal. Náluk a medián fizetés havi 3,1 milliónál áll. A legtöbb menedzseri fizetés viszont így is jócskán elmarad az orvosok bérezésétől. Egy altatóorvos ugyanis Amerikában átlagosan havi 6,4 millió forintot keres meg egy hónapban. A vállalati ranglétrák tetején persze egészen más szelek fújnak. Főleg a nagy cégeknél: Amerikában a top 350 társaságnál a vezérigazgatók átlagosan havi 522 millió forintot keresnek.

A legjobban kereső menedzseri állások az Egyesült Államokban

Pozíció Éves medián bér (millió Ft)
IT menedzser 43,1
Marketing menedzser 40,3
Pénzügyi menedzser 38,2
Értékesítési menedzser 37,2
Operatív vezető 29,6

Videók ajánlása vagy bármi