Csillagászati összegek: ennyit keresnek az amerikai menedzserek

Elemzések2021. jan. 14.D.J.

Bár forintban számolva a tengerentúlon havonta milliókat visznek haza az amerikai menedzserek, sokuknak a bére nem éri el az orvosokét.

Hogy kinek mekkora a munkabére azt nem minden társaság őrzi hétpecsétes titokként. A Buffer nevű informatikai cégnél például egy nyilvánosan elérhető adatbázisban bárki megnézheti, hogy melyik dolgozó mennyit keres.

De ez a fajta átláthatóság még Amerikában is ritkaságszámba megy.

A tengerentúlon most már hét éve nem lehet kirúgni csak azért egy beosztottat, mert másokkal is megvitatja a bérét. Viszont ha egy munkáltató mégis szembe megy a szabályokkal túl nagy büntetéstől nem kell tartania. Komoly retorziókat csak azok kapnak, akik üzleti kapcsolatban állnak a kormányzati szervekkel. Ha kiderül, hogy jogtalanul jártak el, akkor akár a megbízásaiktól is eleshetnek.

Abban a kérdésben, hogy érdemes-e cégen belül megosztani a fizetések nagyságát, a szakértők nem értenek egyet.

Vannak, akik szerint így le lehet küzdeni a nemek közti bérkülönbséget, de a Time-nak nyilatkozó Todd Zenger egyetemi professzor szerint a fizetések ismerete akár egymásnak is ugraszthatja a dolgozókat.

Mindenesetre a tengerentúlon több cég is igyekszik feltérképezni azt, hogy melyik pozícióban átlagosan mennyit lehet keresni. Köztük találjuk az 1948 óta működő médiatársaságot a U.S. News & World Report-ot. Az oldalukon utánanéztünk, hogy mennyit keresnek Amerikában a menedzserek.

Mint kiderült míg egy HR specialistának például a medián fizetése havi 1,5 millió forint körül mozog, addig az IT menedzsereknél ez az érték a 3,5 milliós tartományban van.

A Szilícium-völgy központjában San Joséban viszont a legtöbbjüknek a bére már a havi 5 millió forintot is túllépi. Persze a teljes képhez hozzátartozik, hogy épp ezaz a környék, ahol Amerikán belül az egyik legdrágábbak a megélhetés költségei. Ahogy azt korábban megírtuk: sok cég inkább el is menekül a régióból, részben épp a magas bérleti árak miatt.

Az IT vezetőktől a pénzügyi menedzserek se maradnak le sokkal. Náluk a medián fizetés havi 3,1 milliónál áll. A legtöbb menedzseri fizetés viszont így is jócskán elmarad az orvosok bérezésétől. Egy altatóorvos ugyanis Amerikában átlagosan havi 6,4 millió forintot keres meg egy hónapban. A vállalati ranglétrák tetején persze egészen más szelek fújnak. Főleg a nagy cégeknél: Amerikában a top 350 társaságnál a vezérigazgatók átlagosan havi 522 millió forintot keresnek.

A legjobban kereső menedzseri állások az Egyesült Államokban

Pozíció Éves medián bér (millió Ft)
IT menedzser 43,1
Marketing menedzser 40,3
Pénzügyi menedzser 38,2
Értékesítési menedzser 37,2
Operatív vezető 29,6