Vége a brit Erasmusnak is - A tandíj is nagyon megemelkedett Angliában

Elemzések2021. jan. 14.Szabó Anna

Nagy csapás a hazai diákoknak, hogy az Egyesült Királyság unióból történt kilépése miatt, a közösségből érkező fiatalok elvesztették kiemelt státuszukat, ezért megemelkedtek a Nagy Britanniában történő képzés költségei, ráadásul még a brit Erasmusnak is vége, így e kedvező lehetőségtől is megfosztották őket.

Méltán voltak népszerűek a brit egyetemek az unióból érkező hallgatók számára, hiszen több angol felsőoktatási intézmény is megtalálható a világ 20 legjobb egyeteme között. A Brexittel azonban jelentősen csökkent a fiatalok lelkesedése az Egyesült Királyságban működő egyetemek iránt több okból is.

Egyrészt, mert az eddig az unióból érkezők számára biztosított alacsonyabb tandíj (évente 9250 font, 3,6 millió forint) jelentősen megemelkedik azt követően, hogy az öreg kontinensről érkezők elveszítik kedvezményes státuszukat,

és nekik is, akárcsak a világ más részeiből érkezőknek, jelentősen magasabb tandíjat kell fizetni,

amely 10 ezer és 38 ezer font közötti összeg (4-15 millió forint) a képzés típusától függően.

Másrészt

megszűnik a kedvező diákhitel lehetősége is, amelyből teljes egészében ki lehetett fizetni a tandíjat, és amelyet csak bizonyos – hazai viszonylatban igen magas – jövedelemszint felett kellett törleszteni.

Ezt a kedvezőtlen folyamatot fejelte meg, hogy bár a brit kormányfő az év elején még arról beszélt, hogy az Egyesült Királyság nem akar kilépni az Erasmus programból, végül mégis sor került erre.

Pedig még tavaly szeptemberben is arról beszélt Daniel Dalton brit EP-képviselő, hogy a pénzügyeket kell tisztázni az Erasmus kapcsán, hiszen több külföldi diák érkezik az Egyesült Királyság egyetemeire, mint ahány brit hallgató a szárazföldre. 

Annál is inkább sajnálatos a brit döntés, mert az Erasmus ösztöndíjprogramban évente 33 ország 300 ezer hallgatója végezhet el egy-két félévet külföldi egyetemeken. A programban olyan országok is részt vesznek, amelyek nem tagjai az Európai Uniónak.

Azok számára különösen fájó a döntés, akik nem tudják megfizetni a szigetország magas tandíjait, de az Erasmuson keresztül egy-két félévet tölthettek eddig akár a híres Oxfordi vagy Cambridge-i Egyetemen, vagy a szintén éllovas, és a brit szigetek legnagyobb egyetemén, a University College Londonban (UCL).

Az Egyesült Királyságban egyébként az Erasmus keretében jelenleg 16 ezer uniós tagországból érkezett fiatal tanul, hétezer brit pedig valamelyik uniós tagországban. A tavalyi évben indult képzéseket 2020. december 31-ig még finanszírozza a brit állam, ennek az idei évben már biztosan vége szakad. A brit elképzelések szerint ugyanakkor egy Erasmusnak megfelelő – Alan Turing matematikusról elnevezett – programot hoznak majd létre, ennek részletei azonban még nem ismeretesek.

Az Erasmus 33 évvel ezelőtti indulása óta a programnak köszönhetően összesen mintegy 9 millió fiatal tanulhatott más országban, hazánkból pedig – az Európai Unió honlapján elérhető utolsó hivatalos adatok szerint – az 1997-es csatlakozás és 2017 között több mint 227 ezren élhettek az Erasmus nyújtotta lehetőségekkel (közülük 60 ezer egyetemi és főiskolai hallgató).

A 2014 óta élő programokban Európa-szerte újabb kétmillió fiatal élhet a lehetőséggel, Magyarországról pedig várhatóan 110 ezer fő vehet részt köznevelési, a szakképzési, a felnőttoktatási, a felsőoktatási és az ifjúsági programokban.