Lassan kiürül a Szilícium-völgy?

Elemzések2020. máj. 27.D.J.

Felerősödhet a korábbi trend. Sok technológiai vállalat valószínűleg ki fog vonulni a San Francisco-öbölből.

Sose könnyű elbocsátani egy alkalmazottat. Ez pláne igaz, ha a felmondást egy Zoom-os videóhívásban kell elintézni, úgy hogy közben hallani, ahogy a kirúgott kolléga gyerekei a másik szobában játszanak. Ahogy a pénzátutalásokkal foglalkozó Veem vezetője Marwan Forzley fogalmazott: a körülmények nem igazán ideálisak. Ő nemrég épp 30 embernek mondott fel.

A leépítési hullám igen hamar elérte a technológiai cégeket.

A Layoffs.fyi nevű webszájt becslése szerint Amerikában a járvány kipattanása óta ebben a szektorban mintegy 17 600 ember veszthette el az állását. De ez a szám valószínűleg csak a jéghegy csúcsa. Hisz az idézett oldal a sajtójelentések alapján készíti el az elemzéseit. Arra, hogy mi folyik a kis startupoknál nem látnak rá. A valós szám a közeljövőben akár a 125 ezret is elérheti – írja az Economist.

A munkanélküliség a Szilícium-völgyben még így is az országos átlag alatt lehet.

A világ egyik vezető technológiai központjában a járványt már akkor komolyan vették, amikor a világ jó része még azt hitte, hogy a koronavírus és a nátha között alig van különbség. A kockázatitőke-befektetők egy része már februárban kerülte a kézfogásokat. Amikor pedig a szabad mozgást korlátozó intézkedések elkezdtek életbe lépni, a Völgyben rögtön beindult az átrendeződés.

A robotokkal és az e-autókkal foglalkozó cégek kevésbé jártak jól. A befektetők főleg azokat a társaságokat kezdték el keresni, akik a digitális térben szolgáltatnak. A vállalati adatok menedzselésével foglalkozó Confluent áprilisban például 250 millió dollárt tudott összekalapozni.

Most, hogy a cégek piaci értéke leesett, a tőkeerős vállalatok igyekeznek felvásárlásokba fogni.

Az Uber, amelynek az utóbbi időben épp az étel házhozszállítási üzletága szárnyalt a leginkább, most májusban jelezte, hogy szeretné akvirálni az egyik konkurensét a GrubHub-ot. Közben a cég befektetőként megjelent a biciklik és elektromos rollerek bérbeadásával foglalkozó Lime-ban is.

Ami a jövőt illeti Randy Komisar kockázatitőke-befektető szerint fel fog erősödni az a trend, amely már a járvány előtt elindult. Vagyis a Völgyből egyre több cég fog kivonulni. Az okok sora hosszú. Problémát jelent, hogy az olyan óriáscégek mellett, mint a Google és az Apple egyre nehezebben rúgnak labdába a kisebb startupok. Ráadásul a lakás és a bérleti árak elszálltak. Rendre előfordul, hogy a programozók kénytelenek lakókocsiban tengetni a mindennapjaikat.

A Völgy renoméjának az se segít, hogy a hajléktalanok száma egyre csak nő, a közlekedési dugók pedig mindennapossá váltak.

Eleve komoly esély van rá, hogy a home office-ozás a járvány után minden eddiginél népszerűbb lesz. Így azok a San Francisco-öbölbe települt cégek, akik maradnak, valószínűleg csak a legfontosabb dolgozóiktól fogják elvárni, hogy a régióban dolgozzanak.