Indiai variáns: már Európában is terjed, akár négyszer gyorsabban fertőz

Elemzések2021. jún. 20.D.F.D.

A delta variáns az eddigi legveszélyesebb COVID törzs és már 70 országban megjelent. Véd ellene az oltás. Nagy-Britanniában a 63,7 százalékos átoltottság ellenére is megakasztotta a nyitást az új indiai változat.

A delta azaz indiai variáns a COVID-19 eddig ismert legveszélyesebb változata. Ez a kórokozó eddigi leginkább halálos és legkönnyebben terjedő formája, viszont szerencsére az oltások továbbra is hatékonyan védenek ellene -írja a The Economist.

covid változási ráta

Június 21-e lett volna az Egyesült Királyságban az a várva várt nap, amikor minden korábban bevezetett járványügyi korlátozást feloldanak. Azonban nem érkezett el a sokak, főleg a vállalkozók által vágyott pillanat, ugyanis Boris Johnson brit miniszterelnök nem sokkal a tervezett dátum előtt, június 14-én bejelentette, hogy mind a napi új esetszám, mind pedig a kórházban ápoltak számának az emelkedése alapján behúzza a ’kéziféket’. Nagy-Britanniában így az új vírus mutáció miatt meghiúsult a teljes nyitás.

Az Our World in Data június 17-i adatai alapján a szigetországban a lakosság 63,7 százaléka már megkapta legalább az első vakcinát, sőt a népesség 46,4 százaléka már a teljes védettséget jelentő második dózison is túl van. Ezzel a világ egyik legjobban átoltott országának számít.

Ennek fényében rendkívül ijesztő, hogy a delta variáns hatására újra romlanak a járványügyi adatok a briteknél. Mindez újra az oltás beadásának a fontosságára hívja fel a figyelmet, hiszen látható, hogy a nyájimmunitási küszöb nagyon magasan van és csak azok védettek a vírus különböző változatai ellen akik be vannak oltva.

A korábban B.1.617.2 néven ismert variánst először Indiában fedezték fel februárban, ahol hozzájárult a tavasszal kezdődött szörnyű fertőzési hullámhoz: a The Economist becslése szerint idén több mint 1 millió koronavírus-haláleset történt Indiában. Jelenleg 70 országban azonosították. Kanadában, Indonéziában, Pakisztánban, Portugáliában és Oroszországban is ez a legelterjedtebb COVID törzs.