Varga Mihály: 7300 milliárd forintos gazdaság-újraindítási alapot különítenek el

Hírek2021. jún. 20.MTI

A pénzügyminiszter elmondta, hogy még idén év végére elérheti a gazdaság a járvány előtti szintet. 7300 milliárd forintos az újraindítási alap. Szeretné, ha a jövő év már az újraindítás kiteljesedéséről kell szólna. Szerinte az adócsökkentés és a bérnövekedés útján nőhet a versenyképességünk.

A jövő évi költségvetés leghangsúlyosabb eleme a gazdaság-újraindítási akcióterv.

Szeretnék minél hamarabb visszanyerni azt a növekedési képességet, ami a járvány előtti éveket jellemezte, és ez akár már 2022-ben eljöhet -fogalmazott Varga Mihály. 

2021-ben a gazdaság eléri a 2019 végi szintet

A pénzügyminiszter kiemelte: úgy számolnak, hogy 2021-ben a gazdaság eléri azt a pontot, ahol 2019 végén, a járvány előtt tartott, és 2022-ben 5,2 százalékos gazdasági növekedés, 5,9 százalékos GDP-arányos hiánycél várható, valamint az adósságráta is csökkenő pályára áll.


Vannak fontos társadalompolitikai célok is -tette hozzá, ezek között említette a családok támogatását, a 13. havi nyugdíj visszaépítését, a 25 év alattiak adómentességének bevezetését.


A jövő évnek már az újraindítás kiteljesedéséről kell szólnia, arról, hogy a magyar gazdaság újra azon a pályán haladhat tovább, ahol a járványt megelőző időszakban volt

- fogalmazott.


Kiemelte, hogy nagyon fontos volt a gazdaságvédelmi alap - amelyben különböző forrásokat gyűjtöttek össze például beruházások indításához és munkahelyek védelméhez -, valamint a járvány elleni védekezési alap.

7300 milliárdos újraindítási alap


 A 2022-es költségvetés ugyan még megőrzi ezt a struktúrát, de már gazdaság-újraindításról van szó.

Nem kisebb, mint 7300 milliárd forintos gazdaság-újraindítási alapot különítenek el a büdzsében - fejtette ki. Hozzátette, továbbra is lesz egészségbiztosítási és járvány elleni védekezési alap, 3600 milliárd forintos keretösszeggel.


Ha az elindított beruházások fokozatosan megjelennek majd a gazdaság működésében, akkor erőteljes "felpattanás" várható -húzta alá.


Kifejtette azt is, hogy a gazdasági növekedés legnagyobb lendületét 2016 óta az az adócsökkentő és béremelő megállapodás adta, amelyet a munkaadókkal és a munkavállalókkal kötöttek.


Ha erre a pályára vissza tudunk kerülni, és van egy fokozatos, de lendületes bérnövekedés, ugyanakkor az adókat csökkenteni tudjuk, akkor javulhat a magyar gazdaság versenyképessége, a növekedési pálya újra a 4-5 százalékos sávban képzelhető el

- mondta a pénzügyminiszter.