Egy szexrobot 900 ezer és három millió forint között már kapható

Elemzések2021. ápr. 10.D.J.

Egyre nagyobb üzlet lesz a szexrobot. Előfordulhat, hogy 2050-ben az átlagemberek már többször lépnek szexuális kontaktusba gépekkel, mint más emberekkel. Legalábbis ezt jósolja egy brit jövőkutató Ian Pearson.

A spanyol és a francia hajósok régen a hosszú útjaik során rongyokból nő alakú babákat készítettek, hogy tompítsák a tengerészek magányát. Azóta messzire jutottunk. A legfejlettebb „szexbabák”  ma már imitálni tudják a légzést és a heves szívverést. Pislognak és beszélnek is. Ha kell arra is emlékeznek hogy a gazdájuk milyen filmeket szeret és számon tartják ha egy becenevet nem kedvel.  

Tudnak viccet mondani vagy énekelni.

A beléjük épített mesterséges intelligencia mellett a testüket irányító mechanizmusok is egyre bonyolultabbak. A mesterséges nemi szervük az aktus közben fel is tud hevülni vagy be is tud nedvesedni. A szexrobotok fejlettségéről sokat elárul, hogy az egyik legfejlettebb modell a 3,6 millió forintos Harmony interjút is adott Zoom-on keresztül a Business Insidernek. Amikor megkérdezték, hogy veszélyt jelent-e az emberi kapcsolatokra azt mondta, ez nem verseny. Szerinte:

Bizonyos embereknek egy jó lehetőség ha együtt lehetnek egy szintetikus partnerrel.

Azóta Harmony egy friss fejlesztésnek hála akár a koronavírusról is tud beszélgetni.

A RealDoll márkanév alatt forgalmazott Harmony szexrobot modellA RealDoll márkanév alatt forgalmazott Harmony szexrobot modell

A pandémia segít a sexrobot üzletnek

A járványügyi korlátozások miatt a világon több a magányos ember mint valaha. Otthon a négy fal között pedig egyre többek fejében érik meg a gondolat, hogy érdemes lenne kipróbálni egy szexrobotot. A gyártók emiatt az elmúlt egy évben óriási forgalomnövekedésről számoltak be. Egy kanadai cég a Green Earth Robotics régen átlagosan naponta egy műnőt adott el. Ez a mutató azóta felment napi két-háromra. A vásárlóik legtöbbjét az 50-es és a 60-as éveikben járó elvált férfiak teszik ki.

Valószínűleg a pandémia után se lesz nagy változás. Az iparágat az előrejelzések szerint először a korosabb generációk fogják eltartani. Már csak azért is mert az emberek átlagéletkora és a válások száma is nő.

Japánban például a magukra maradt idős emberek aránya pár év alatt 7 százalékről 33-ra emelkedett.

Mint minden ember ők is vágynak az intimitásra, amelyet a szexrobotok egyre hatékonyabban tudnak majd megadni nekik. Most még gondot jelent, hogy a gépi szeretőknek csak a feje képes mozogni, de nem tudják megtartani a saját testüket, vagyis nem tudnak helyezkedni. A beszédük monoton és gépies. Sétára pedig egyikük se képes. Legalábbis egyelőre. A gyártással foglalkozó cégek szerint tíz éven belül ezt a problémát ki fogják küszöbölni.

Kimegy a hagyományos szex a divatból?

Pont úgy ahogy már most tudni lehet, hogy a fuvarozási ágazatot az önvezető autók teljesen át fogják formálni, épp így biztosan lehet tudni, hogy a szexre is képes gépek 30-40 év múlva széleskörben elterjedt használati eszközökké fognak válni. Persze elsősorban az egyedülállók körében. A tudósok már csak a részletekről vitáznak. Az egyik legmeglepőbb jóslattal egy brit jövőkutató Ian Pearson állt elő. Szerinte 2050-ben már az emberek közti szex egyre ritkább lesz. A legtöbb szexuális kontaktus gép és ember között fog létrejönni.

Ehhez az is kell, hogy a szexgépek annyira felfejlődjenek, hogy külsőre már ne lehessen megkülönböztetni őket az emberektől.

A sci-fi könyvek régóta megjósolták, hogy eljön majd az a pillanat, amikor a robotok úgy fognak kinézni, mint mi, de azt az írók nem látták előre, hogy ezen a téren a szexipar lesz az innováció motorja. Pedig többször volt már, hogy a szexualitás segített a technikai fejlődésben. Elvégre a maga idején részben a pornográfia miatt terjedtek el gyorsan a puhafedeles könyvek, majd később a VHS kazetták, a streaming vagy a nagyfelbontású netes videók.

Persze a szexrobotok térnyerése morális kérdéseket is felvet. Vajon egy párkapcsolatban megcsalásnak számít, ha valaki lefekszik egy robottal? A téma egyik kutatója David W. Wahl ezt a kérdést több házaspárnak is feltette. Elmondása szerint egyetlen pár se tudott egyértelmű választ adni. Helyette mindenki elkezdte több oldalról vizsgálni az ügyet. Sokan arra jutottak, hogy a robotszexre lehet az önkielégítés egyik formájaként is tekinteni.

Ugyanakkor sokan félnek tőle, hogy ilyen helyzetben a párjuk elkezd érzelmileg is kötődni a robothoz.

Ez pedig egy reális félelem. Már most is, pedig a szexrobotok még messze vannak attól, hogy össze lehessen keverni őket egy emberrel. Mégis a brit Durham Egyetem kutatása szerint a legtöbb ilyen gép tulajdonosa nem eszközként tekint a „mechanikus ágyasra”. A megkérdezettek 43 százaléka úgy beszélt a szexrobotjáról, mint a társáról. Bár az is kiderült, hogy a többségüknek ez az utolsó mentsvár volt az életében. Azért vettek robotot, mert képtelenek voltak társkapcsolatot létesíteni.

Egy robot az erőszak ellen

A gépi szeretőket főleg és elsősorban a férfiak veszik. Enne kapcsán az egyik nagy félelem, hogy a szexuális kultúra pont emiatt rossz irányba fog változni. A téma szakértői attól tartanak, hogy sok férfi a gépek miatt hozzá fog szokni, hogy a partnerével akár erőszakosan is bánhat, méghozzá következmények nélkül. Pont ezért Samantha néven már olyan típus is létezik, amelyik kikapcsol ha azt érzékeli hogy a gazdája durván bánik vele.

Piaci helyzet

A szexrobotok ára általában 900 ezer és 3 millió forint között mozog.

Egyelőre a gyártással egy maroknyi cég foglalkozik, amelyek főleg Észak-Amerikában üzemelnek. A legnagyobb pionír a kaliforniai Abyss Creations. Ők gyártják az ágazat csúcsmodelljét a cikkünk elején említett Harmony-t is. A társaság vezetője Matt McMullen a 90-es években mielőtt a szexiparba belevágott volna élethű műanyag manökeneket akart gyártani a divatboltoknak. Az életútjáról bővebben is írtunk korábban. Ismerősei szerint McMullen úgy viselkedik akár egy rocksztár. A cége a közel hatvan női alapmodell mellett kétfajta férfi szexrobotot is gyárt. Az egyik pont úgy néz ki mint maga McMullen.

A teljes szextechnológiai ágazat tavaly 30 milliárd dolláros forgalmat bonyolított.