Egyre többen szeretnének oltást, de még mindig sokan bizonytalanok

Elemzések2021. márc. 7.H. É.

Tavaly év végén még csak a megkérdezettek alig 15 százaléka kérte volna a Covid-19 elleni oltást, most már több mint 42 százalékuk. Az oltásellenesek aránya viszont kevesebbet mozdult: 36-ról 27 százalékra csökkent.

Február utolsó már majdnem háromszor többen gondolták úgy, beoltatnák magukat, mint a november 30. és december 6. közötti héten, amikor a KSH először szondázta a hazai oltási hajlandóságot.

A védőoltás elfogadottsága az óta tehát jelentősen megnőtt: akkor a válaszadók kevesebb, mint 15 százaléka volt biztos benne, hogy beoltatná magát, a mérés tizenharmadik hetében már több mint 42 százalékuk (beleszámítva azokat is, akik már meg is kapták legalább az első oltást).

Továbbra is a 64 év felettiek (69 százalék) és a felsőfokú végzettségűek (61 százalék) tervezik leginkább, hogy beoltatják magukat. A fiatalok és az alacsonyabb végzettségűek a legelutasítóbbak.

A legutóbbi héten a válaszadók 27 százaléka utasította el a vakcinát, ez az arány az első héten 36 százalék volt.

A bizonytalanok aránya még mindig magas: 24 százalék válaszolt úgy, hogy „talán” beoltatná magát (ezt a válaszlehetőséget a felmérés kezdetén 28 százalék választotta), de a „nem tudja, nem akar válaszolni” csoportba is még 7 százaléknyian tartoznak, igaz, ez a blokk tavaly év végén még 21 százalékos arányt képviselt.