Elegáns francia úr lett a világ leggazdagabb embere

Elemzések2024. jan. 26.F. T.

Két napja még toronymagasan Elon Musk volt a világ leggazdagabbb embere, de tegnap a Tesla részvényárfolyam összeomlott, a Louis Vuitton árfolyama pedig pénteken felrobbant, így annak főtulajdonosa, Bertrand Arnault előzött.

Különös véletlen zajlott a részvénypiacon: a világ két leggazdagabb emberének legfőbb vagyonát adó tőzsdei társaságok részvényei hatalmasat mozdultak, de ellenkező irányban. Csütörtökön a Tesla omlott össze, miután a viszonylag kedvezőtlen tavalyi negyedik negyedéves eredmény után még egy elkeseredett nyilatkozatot is kiadott Musk.

Ellenkező irány

A zuhanás 18 milliárd dollárral mérsékelte Elon Musk vagyonát, de még 20 milliárddal előrébb volt, mint a Louis Vuitton főtulajdonosa. Csakhogy péntekre virradóra a Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH),is jelentett, és fergeteges negyedévről számolt be, így a részvény árfolyama 13 százalékkal ugrott meg a párizsi tőzsdén.

A cég részvényeinek közel felét birtokló Bertrand Arnault vagyona így 23 milliárd dollárral ugrott meg,

és noha a Tesla részvényei kissé korrigálnak az előző napi zuhanás után, így 207 milliárd dollárral az első helyen van a francia üzletember péntek esti állapot szerint. Musk csak kicsit több mint egymilliárd dollárral van lemaradva, így a küzdelem még kiélezett.

Stabil divatszektor

Arnault nem először került az élre: amikor 2022-ben az egész technológiai szektorral együtt a Tesla részvényei és a mélybe zuhantak, egy jó fél évre átvette a vezetést, miután az LVMH, sőt általában az egész luxus-, és divatszektor évek óta igen stabil. Most a piac arra számított, hogy a kínai gyengélkedés miatt visszaesik az LVMH eredménye, de erről szó sincs. 

A cég árbevétele 86 milliárd euró lett a negyedik negyedévben, ami jóval meghaladta a várakozásokat, és 13 százalékos növekedést jelent egy év alatt. A Louis Vuitton, Moët & Chandon, Hennessy, Givenchy, Bulgari and Sephora márkákat birtokló társaság egyúttal a tavalyi év után fizetendő osztalékát is megemelte, ami jócskán megnövelte a részvények iránti keresletet.