Élet egy lángoló városban, avagy amerikai hétköznapok

Elemzések2020. júl. 31.D.J.

A zavargások átváltva több milliárd forintos kárt okoztak Portland üzleteinek. Az indulatok azonban csak este szabadulnak el. Nappal az élet olyan a belvárosban mintha minden rendben lenne.

Oregon állam legnépesebb városában Portlandben a rasszizmus-ellenes tüntetések most már lassan két hónapja minden este zavargásokba torkollnak. Az utóbbi napokban a legtöbb támadás a szövetségi bíróságot érte.

Az egyik helyi fodrászat tulajdonosa Justin King rendszeresen részt vesz a tüntetéseken, mindaddig, amíg azok békés mederben zajlanak. A rongálásokat azonban nem úszta meg: a boltja ablakait háromszor is betörték.

Egyszer pont azután szembesült a rombolással, hogy elkapta egy könnygáz gránát az egyik demonstráción.

A belvárosi üzletvezetők közül még nem is ő járt a legrosszabbul. Eric Murfitt, aki egy női ruházati boltot működtet Portlandben a Wall Street Journalnek elárulta, hogy náluk a termékek egy részét ellopták vagy megrongálták. Eric Murfitt saját elmondása szerint támogatja a tüntetések célját, viszont szerinte Portland vezetői nem vették elejét annak, hogy a demonstrálók túl messzire menjenek. A cégvezér annak se örül, hogy a Trump kormányzat szövetségi ügynököket küldött a városba. Szerinte a jelenlétük csak mártírt csinál a randalírozókból.

Tudjuk, hogy a tüntetők nagy része jó ember, de az biztos, hogy van néhány „rohadt alma” a soraikban, aki előnyt akar kovácsolni a mostani helyzetből

– mondja Cheyenne, egy kannabisz árus, akinek a boltját többször is feltörték és kirabolták azóta, hogy a demonstrációk elindultak.

A belvárosban a zavargások átváltva már az első egy hónapban 6,7 milliárd forintos kárt okoztak a helyi üzleteknek. A fény egyelőre nem látszik az alagút végén. A tüntetők jó része ugyanis teljesen fel akarja oszlatni a helyi rendőrséget. Hiába faragta le 6 százalékkal a város demokrata vezetése a rendvédelmi szervek büdzséjét, ezzel a demonstrálók kemény magja nem elégedett.

Viszont napközben ezekből a heves indulatokból alig látni valamit a város központjában.

Arra, hogy mi folyik éjszaka Portlandben csak a sok graffiti emlékezteti a járókelőket. A tapasztalatok roppant eltérőek: van aki azt mondja, hogy nappal épp olyan jól megy most is az üzlet mint régen. Mások szerint nem is a zavargások, hanem a rombolásról készült tudósítások azok, amik igazán elriasztják a vendégeket. A kereskedők egy része mindenesetre az új helyzet miatt átalakította a nyitva tartást is. Napnyugta előtt bezárnak, hogy elkerüljék a rendbontókat.

Azon a ponton vagyunk, ahol már nem tudjuk, hogy mit tegyünk

– mondta egy neve elhallgatását kérő rendőr a New York Postnak.

Néhányunk azt gondolja, hogy meg kéne adnunk a hangos kisebbségnek meg a politikusoknak, amit akarnak: el kéne mennünk és hagyni kéne, hogy leégjen a város.