Ha a vadászok késlekednek a vaddisznóállomány gyérítésével, az állam beveti a hadsereget Szlovákiában

Hírek2020. júl. 31.Növekedés.hu

Az afrikai sertéspestis (ASFV) komoly veszélyt jelent Szlovákiára, ezért a Mezőgazdasági Minisztériumnak erőteljes intézkedéseket kell tennie, jelentette ki Jan Micovsky mezőgazdasági miniszter. Hozzátette: több tízezer sertés fertőződhet meg, olvasható a newsnow.tasr.sk hírportálon.

A vírus már Kelet-és Dél Szlovákia hat járásában megjelent.

A miniszter arra kéri az ország vadászait, töltsék ki a vaddisznó vadászati kvótáikat, sőt, teljesítsék túl azokat. Ha a vadászok nem tudnak több vaddisznót kilőni, az államnak a fegyveres erőket kell bevetnie a nagyszámú állatállomány ritkítására.

A minisztérium erdészeti főosztályvezetője, Michal Tomcik kijelentette:

a minisztérium felszólítja a vadászokat a kilövések számának növelésére és megkettőzi az elejtett állatok után járó prémiumot. Azokat a vadászokat, akik nem teljesítik az elvárt darabszámot, megbüntethetik. Egyidejűleg felhívom mindazokat, akik gazdaságaikban sertést nevelnek, hogy vágják le azokat.

A miniszter azt mondta:

Nincs szándékunkban rendőri feladatokat ellátni, de ha bárkinek az ASFV miatt hullnak el az állatai semmiféle kártérítést nem fog kapni.

A minisztérium gyakrabban fogja ellenőrizni a farmokat és az állat-kereskedelmet.

Szlovákiát elsősorban Keletről, Északról és Délről veszélyeztetik, nevezetesen Ukrajnából és Lengyelországból, ahonnan a betegség hihetetlen gyorsan közelít, illetve Magyarországról, ami jelenleg sok problémát okoz számunkra

közölte az Állami Állatorvosi és Élelmiszer Egészségügyi Igazgatóság (SPVS) vezetője, Jozef Bires.

A miniszter szerint Szlovákia önellátásának szintje sertéshúsból igen alacsony, még a 46 százalékot sem haladja meg.