Elképesztő ütemben veszik fel a hiteleket a lengyelek

Elemzések2019. feb. 19.Növekedés.hu

Friss adatok szerint a lengyelek hiteltartozásai az elmúlt négy évben megháromszorozódtak.

Míg 2015-ben az összes lejárt adósság összege 589 millió zloty volt, idén már eléri az 1,49 milliárdot, jelentette a a Nemzeti Hitel Nyilvántartás adataira hivatkozva a PAP hírügynökség(1 zloty= 73,39 Ft).

A nem banki hiteltársaságoktól felvett hitelek esetében mintegy 342 ezer ember nem tett eleget esedékes törlesztési kötelezettségének. Az átlagos, egy adósra jutó be nem fizetett összeg 4,500 zloty. A nyilvántartás szerint a rövid távra felvett hitelek összege a korábbi 500 zloty helyett már eléri a 15,000 zloty-t is. A részletfizetési időszak tartama három helyett négy évre nőtt.

Jakub Kostecki, a Kaczmarski Inkasso adósság-behajtó ügynökség vezetője szerint a modern technológia a hitelfelvétel növekedéséhez vezetett Lengyelországban. „Manapság minden on-line történik, ami természetesen felbátorítja az embereket, különösen a fiatalokat, hogy hitelfelvételhez folyamodjanak.” Az Ügynökség vezetője azt tapasztalja, hogy a legnagyobb adósságállomány a 26-35 éves korcsoporthoz tartozókat terheli.