Élvonalban a magyar gazdasági növekedés

Elemzések2020. máj. 15.Harsányi Péter

A régiós országokhoz képest kiemelkedő az első negyedéves hazai GDP növekedési dinamika, mely messze meghaladja a visegrádi országok átlagát. Egyedül az egyensúlyi problémákkal küszködő Romániában volt magasabb a GDP bővülés üteme. A járvány által jobban sújtott déli és nyugati országok miatt az Unió GDP növekedési átlagát közel 5 százalékponttal felülteljesítettük.

A várakozásokat felülmúlva az idei első negyedévben 2 százalékkal bővült a magyar GDP. A visegrádi országok -0,6 százalékpontos átlagát jócskán meghaladta a magyar növekedési dinamika. Szlovákiában és Csehországban már jelentős visszaesés volt megfigyelhető az első negyedévben.

GDP növekedési ütem, szezonálisan kiigazított adatok, az előző év azonos időszakához képest

Forrás: Eurostat, növekedés.hu

Folytatódó felzárkózás

Az eurózóna és az Európai Unió gazdasága az idei első negyedévben 3,2 és 2,6 százalékkal zsugorodott éves alapon, azaz a hazai gazdasági teljesítmény az első negyedévben is több mint 2 százalékponttal meghaladta az Uniós átlagot.

A nagyságrendileg 5 százalékpontos növekedési többlet részben azzal magyarázható, hogy a koronavírus-járvány már korábban elérte az Európai Unió déli és nyugati országait. Olaszország és Spanyolország esetében meglehetősen súlyos károkat okozott a vírus késői felismerése és a hosszadalmasabb gazdasági leállás. Az olasz és a spanyol GDP az első negyedévben 4,8 és 4,1 százalékkal zsugorodott.

Második negyedév

Magyarországon és az Európai Unióban a második negyedévben jöhetett el a mélypont a gazdasági teljesítmény tekintetében. Ezt az időszakot érintették ugyanis a legnagyobb mértékben a korlátozó intézkedések és a gyárleállások.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) frissített előrejelzései alapján a magyar gazdaság lehet az egyik leginkább ellenálló a koronavírus-járvánnyal szemben. A sikeresen ellaposított járványgörbe, a kontroll alatt tartott fertőzésszámok és a társadalmi távolságtartó védőintézkedések, a maszkok használata egyaránt a járvány elleni hatékony védekezést mutatják.