Equilor: Ezek a részvények emelkedhetnek számottevően

Elemzések2019. okt 30.Harsányi Péter

Középtávon nagyot emelkedhet a diákszállások felvásárlásával és bérbeadásával foglalkozó Xior Student Housing papírjainak árfolyama - tudtuk meg Török Lajostól, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzőjétől. Kiemelkedően teljesíthetnek emellett az energiaszolgáltatással foglalkozó Iberdrola-nak vagy Európa egyik legnagyobb technológiai cégének, az SAP-nak a részvényei is.

SAP, Iberdrola, Xior Student Housing. Ezek a papírok rendelkeznek most komolyabb emelkedési potenciállal Európában a jelenlegi kihívásokkal teli környezetben – tudtuk meg Török Lajostól, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzőjétől.

A Brexit nagy nyertese: Xior Student Housing

Török Lajos kifejtette, hogy az idei évben tovább növekedhet a Xior Student Housing. A REIT diákszállások felvásárlásával, renoválásával és bérbeadásával foglalkozik a Benelux államokban és az Ibériai félszigeten. A cég 6 752 szobát kínál kiadásra diákoknak, a portfolió értéke pedig 1 milliárd euró, azonban ha a már élő szerződéseket és fejlesztéseket is beleszámoljuk, akkor a kiadható szobák száma 12 000 és a teljes portfolió értéke pedig 1,5 milliárd euró.

A Xior folyamatosan fejleszti a portfolióját, valamint új ingatlanokat is vásárol, így a cég idén is tőkét emelt, ahol az aktuálistulajdonosok diszkont áron növelhették kitettségüket. Az idei évben emelték az osztalék mértékét is, így az előző 12 hónapra vetítve 3,33 százalékos osztalékhozammal rendelkezett a részvény. Török szerint a cég a Brexit egyik nagy nyertese lehet.

A britek unióból való kilépésének a holland felsőoktatás lehet az egyik nagy nyertese. Az országban tanuló külföldi diákok száma dinamikusan növekedett az elmúlt években: már több mint 100 ezer külföldi tanult az országban a 2017/18-as tanévben. Hollandia előnye a magas minőségű oktatás: a legtöbb képzés már alapszakon is elérhető angolul, valamint az oktatás olcsó, és az uniós állampolgároknak állami támogatások is elérhetőek.

Jelenleg 400 ezer külföldi tanul az Egyesült Királyságban, és már most látható, hogy a Brexit miatt kevesebben jelentkeznek az uniós országokból, a 2017/18-as tanévre 1,2 százalékkal csökkent az arányuk.

Amennyiben az Egyesült Királyságba készülő diákok 10 százaléka Hollandia mellett döntene, az 40 százalékos emelkedést jelentene a holland egyetemeknek.

A külföldi diákok jelentős része lakik kollégiumban, így a cég szolgáltatása iránti kereslet megugorhat a következő években. Készülve erre, több új beruházást is megvalósított a Xior. A cég eddig is jól használta ki a portfolióban rejlő lehetőségeket, és újabb vásárlásokkal még többet profitálhatnak a növekvő kereslet kínálta előnyökből.

Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője

Stabilitás: Iberdrola

A globális gazdasági bizonytalanságok növelhetik a volatilitást a tőzsdéken, ezért nem árt portfóliónkat defenzív részvényekkel kiegyensúlyozni. Erre a célra ajánlja az Equilor vezető elemzője az energiaszolgáltatással foglalkozó Iberdrola részvényeit. Árbevételének 40 százaléka származik Spanyolországból, 15 százaléka az Egyesült Királyságból, 29 százaléka Brazíliából és 16 százaléka az Egyesült Államokból.

Ennek a földrajzi diverzifikáltságnak köszönhetően eredménye kevésbé függ egy adott ország gazdasági helyzetétől, illetve energiapiacát érintő szabályozások változásától. Bevételei a gazdasági ciklusoktól is viszonylag függetlenek, így egy esetleges recesszió esetén sem várható jelentős visszaesésük.

Energiatermelő kapacitásának 68 százalékát teszik ki a megújuló energiaforrások, ami a legmagasabb érték az európai energiatermelő cégek között, és évente legalább 7 millió eurót, azaz árbevételének több mint 20 százalékát tervezi megújuló energiakapacitásának bővítésére fordítani a következő 3 évben.

Az elmúlt 5 évben évente átlagosan 4,3 százalékkal növelte árbevételét a vállalat, és az idei első félévben elért bevétele és EBITDA-ja is több mint 4 százalékkal haladta meg a tavalyit.

2018-as eredménye után részvényenként 35 centet, profitjának 73 százalékát fizette ki osztalékként, és az idei évre 37 centes osztalékot prognosztizálnak az elemzők, ami a jelenlegi árfolyam mellett közel 3,9 százalékos osztalékhozamot jelent.

Az idei év során 37 százalékos abszolút hozamot nyújtott a részvény. Október hónap során egy korrekció volt megfigyelhető az árfolyamban, melyet az elmúlt hónapok töretlen emelkedése mellett az is indokolhatta, hogy október 10-én kémkedés gyanújával vizsgálat indult a cég ellen. A vádak szerint a vállalat 15 éve azzal bízott meg egy céget, hogy a konkurensekről és politikusokról érzékeny információkat gyűjtsön. Az Iberdrola belső vizsgálatot indított az ügyben, egyelőre nincs ezzel kapcsolatban további információ.

A technikai kép javulást mutatott az elmúlt napokban. A részvény visszatesztelte a 9 eurós szintet, ahol a 100 napos mozgóátlag támaszt jelenthet az árfolyamban.

Tekintve, hogy a részvény inkább defenzív kategóriába sorolható, alacsony volatilitással és magas osztalékhozammal rendelkezik, a nagyobb kockázatvállalással jellemzett időszakokban ugyan alulteljesítheti a ciklikus részvényeket, ám hosszabb távon továbbra is az árfolyam emelkedését várja Török Lajos.

Az európai technológiai óriás: SAP

Az SAP Európa egyik legnagyobb technológiai cége, amely a felhőszolgáltatások elterjedéséből is profitálhat. Az október eleji gyorsjelentésben kiemelkedő növekedésről számoltak be, amely hozzájárulhat a részvényárfolyam további emelkedéséhez.

A cég bevétele, a devizahatástól tisztítva 10 százalékot emelkedett, melyet a 33 százalékos felhőbevétel növekedés segített leginkább. Török szerint a cég bevételei továbbra is közel két százalékkal növekedhetnek, és a felhőbevételek várhatóan tovább repíthetik a részvényt.

A cég vezetősége a legutóbbi gyorsjelentésben megerősítette a 2019-es várakozásait, és a 2020-2023 közötti stratégiai terveit. A cég különösen erős lehet Európában, ahol abból is profitálhat, hogy legnagyobb versenytársai mind az EU-n kívülről érkeznek. Emellett az októberben a Microsofttal megkötött együttműködés is segítheti a cég profitabilitását. A részvényárat tovább emelheti a marzsok további bővülése, mely a harmadik negyedévben megkezdődött.

Az elkövetkező időszak kedvezhet a növekedési részvényeknek, melyből az SAP is profitálhat. Különösen érdemes lehet az Iberdrolával együtt berakni a portfolióba a cég papírját, ezzel javítva a portfolió diverzifikáltságát.