Európa szekerét most a közép-kelet-európai országok húzzák

Elemzések2017. dec 21.Növekedés.hu

Szakértők szerint az elkövetkezendő években Európa gyorsabban fog fejlődni, mint a két másik legfejlettebb gazdasági nagyhatalom, vagyis az Egyesült Államok és Japán. A tíz leggyorsabban növekvő európai gazdaságból nyolc kelet-európai, élükön az idén 5,4 százalékos előrelépést mutató Romániával. A tíz leggyorsabban fejlődő európai országból nyolc a kelet-európai országok közül kerül ki: Romániáé, Szlovéniáé, Észtországé, Csehországé, Lengyelországé, Lettországé, Bulgáriáé, Litvániáé, illetve a 11. helyen álló Magyarországé idén a legnagyobb léptékű gazdasági fejlődés. Az Európai Bizottság előrejelzései azt mutatják, hogy az EU nemcsak tavaly és idén, hanem jövőre és 2019-ben is gyorsabban fejlődik az egy főre jutó GDP tekintetében, mint az USA és Japán, amint ez az alábbi grafikonon látható. Ha ezek a prognózisok valóban bejönnek, akkor az EU az Egyesült Államokat és Japánt négy egymást követő évben is megelőzi a GDP emelkedését nézve. De ami még ennél is fontosabb, hogy az egy főre jutó GDP-növekedést az emberek a saját bőrükön sokkal jobban érzik. Emellett fontos megjegyezni, hogy a jövedelmi egyenlőtlenség mértéke - bár jelentősen emelkedett a válság óta - még így is jóval alacsonyabb az európai országokban, mint az USA-ban. Az euró népszerűsége ráadásul még sosem volt ilyen nagymértékű: az Eurobarometer felmérése szerint 2004 óta most van az eurónak, illetve az euróövezetnek a legnagyobb támogatottsága. Az euróövezetben az uniós polgárok 73 százaléka az euró mellett áll, a 28-ak esetében ez az arány 60 százalék ugyan, de a válságkezelés idején mindössze 51 százalékra esett vissza. Az ellenzők tábora 34 százalékra tehető, az eurózónán belül ez az arány 22 százalékos. A válságot követő években az eurót elutasítók aránya elérte a 42 százalékot is az uniós polgárok körében.  

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Hol élnek a leggazdagabbak? Még mindig nyugaton
Az USA-ban 607 milliárdos él, a világ húsz leggazdagabb emberéből tizennégy. De egyre több V4 országbeli dollármilliárdos lesz. A magyarok a lista végén vannak.
Siker2019. márc 14.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
A leggazdagabb orosz nők
Oroszországban a gazdag milliárdosok többsége férfi, ismert oligarchák, acélipari, olajipari csoportok tulajdonosai. Vannak azonban olyan nők is szép számmal, akik vagy alanyi jogon, vagy esetleg éppen egy előnyös válás révén immár önállóan is százmilliárd forint körüli vagyonnal bírnak.
Siker2018. júl 15.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.