Jövőre még többet keresnek majd a magyarok

Elemzések2017. dec 21.Növekedés.hu

Minek köszönhető, hogy nem száll el az infláció, holott idén 13 százalékos béremelkedés volt a gazdaságban? A többletjövedelmet a lakosság megtakarításként elteszi rosszabb napokra, és főként tartós fogyasztási cikkekre költi, amelyek ára alig drágul. Jövőre egyébként 8,7 százalékos újabb bérnövekedés várható a versenyszférában, és a hitelezés felfutására számíthatnak a kkv-k. Idén mindössze 2,3 százalékos volt a drágulás, és jövőre is 2,5 százalék körüli érték várható, vagyis az infláció annak ellenére nem száll el, hogy a béremelkedés idén 13 százalékos, jövőre pedig 8,7 százalék körülire tehető a versenyszférában. A jegybank közgazdászai szerint csak 2019 közepén érhetjük el a három százalékos inflációs szintet, ami ilyen béremelkedés mellett és négy százalékos gazdasági növekedés mellett ellentmondásnak tűnik, de csak első látásra. A tíz százalékos reálbér-emelkedés egy részét (vagyis az inflációt is figyelembe véve) a lakosság még a nagyon alacsony betéti kamatok mellett is félreteszi, sőt, egy év alatt a készpénzben őrzött megtakarítások közel 300 milliárd forinttal nőttek. Emellett a többletjövedelmet olyan tartós és félig tartós fogyasztási cikkekre költik, amelyek nem, vagy csak alig drágulnak, derül ki a Magyar Nemzeti Bank friss inflációs jelentéséből. A kiskereskedelmi forgalom bővülésében igenis észrevehető a béremelkedés: az idei 4,6 százalék körüli növekedés után jövőre közel négy százalékkal költenek majd többet a boltokban a vásárlók az előrejelzések szerint.  A kkv-k szempontjából viszonylagos „aranyévek” jönnek a banki hitelezést tekintve: a kifejezetten alacsony kamatkörnyezetben évi 5-10 százalékos emelkedés várható a kihelyezett hiteleknél, és csaknem hasonló mértékű emelkedés lesz a lakosságnál is. A gyors felfutás azonban nem tart sokáig, legalábbis ami az új beruházásokat illeti. Itt az erős élénkülést 2019 végéig tartják reálisan tarthatónak a jegybank elemzői.   Ennek két fő oka van: egyrészt az új ingatlanok áfája 2020. január elsejétől emelkedik, másrészt az uniós beruházások szép lassan kifutnak, és a jelenlegi periódus vége után pedig még nem tudni, milyen támogatások érkeznek az EU-tól. Addig azonban tart a beruházási láz: idén 22, jövőre pedig 11 százalékos bővülésre lehet számítani, majd a lendület alábbhagy, és 2020-ban már – az előző évhez képest – csökkenés várható. Ami a béremelkedést illeti, a hat százalék feletti ütem még évekig kitart, így a következő adócsökkentés elvileg 2020-ban lesz, ekkor a szociális hozzájárulás (szocho)mértékét ismét mérsékelhetik. Ha ugyanis a béremelkedés ekkor is eléri a hat százalékot, akkor az idén megkötött bérmegállapodás alapján kötelező érvényű lesz a szocho ismételt csökkentése.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.