Feléled az egykori szuperállampapír

Elemzések2024. máj. 30.Fellegi Tamás

Hosszú idő után változik a MÁP Plusz kamatozása június elején: a kamatozás igazodik a jelenlegi piaci helyzethez, 5 éves távon kifejezetten kedvezőnek tűnik.

A MÁP Pluszt 5 éve bocsátották ki, akkor azonban rendkívül alacsonyak voltak a piaci kamatok, az infláció is 3 százalék alatt volt, így még 4 százalékos hozamot sem lehetett elérni kockázatmentes befektetéssel. Az állam azonban nagyon szeretett volna sok lakossági pénzt beterelni az államadósság finanszírozásába, ezért úgy döntött, hogy lényegesen magasabb kamatozású, öt éves futamidejű, a futamidő végéig megtartva 4,95 százalékos éves hozamot biztosító papírt bocsát ki, ez volt a MÁP Plusz.

Szuper volt, de csak infláció-, és kamatmentes időszakban

A kamatozás sávos volt, így rövidebb lejáratokra alacsonyabb kamatot adott, ugyanakkor fél évente fizetett kamatot, és volt egy nagy kedvezmány: a kamatfizetés utáni héten veszteség nélkül, 100 százalékos nettó árfolyamon lehetett visszaváltani a papírt. A befektetés így két okból is vonzó volt: a korábbinál jóval magasabb hozamot biztosított 5 éves befektetéssel, ugyanakkor, ha szüksége volt valakinek a pénzre, előbb is eladhatta. 

A papírra rá is ragasztották a szuper megnevezést, a kamatmentes környezetben annak is tűnt: vitték is, mint a cukrot. Amikor aztán jött az infláció és a kamatemelkedés, hirtelen szuperből alulteljesítővé vált, de ez sem volt gond, hisz el lehetett adni, és megvenni a jóval nagyobb kamatot fizető Prémium és Bónusz állampapírokat.

Megújuló papír

Most az AKK közleményéből az derül ki, hogy június 4-étől új kamatozással bocsátják ki a MÁP Pluszt, amely igazodik a jelenlegi kamatkörnyezethez, sőt, 4-5 éves távon ismét a legjobb befektetést kínálja a következő években várható inflációs pálya mellett.

A papír éves kamatozású lett, a jutalékmentes visszaváltási időszak is ennek megfelelően évente a kamatfizetési utáni héten áll rendelkezésre. A kamat az első évben 6,25 százalék, a másodikban 6,50, a harmadikban 6,75, a negyedikben kereken 7, az ötödik évben 7,25 százalék.

A papír elérhető éves maximális hozama, vagyis a lejáratig való megtartás esetén elért éves hozam 6,73 százalék. Korábbi visszaváltás esetén ez persze alacsonyabb, a visszaváltás időpontjától függően 6,25 és 6,73 százalék között alakul.

Lejáratig tartva vonzó befektetés

Jelenleg a legmagasabb, fix kamatot biztosító állampapír a Fix MÁP, hisz ez hátom évre biztosít évi 7 százalékos kamatot. Három éves távon így továbbra is ez a legvonzóbb papír, de ennél hosszabb távon csak változó kamatozású papírok vannak: az inflációtól függő Prémium Állampapír, és a 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függő Bónusz Állampapír. 

Ezek várható hozama az inflációtól és a mindenkori 3 hónapos kamatszinttől függenek, megfejelve némi prémiummal illetve bónusszal. Ha az infláció visszatér a jegybank által kívánatosnak tartott 3 százalékos szintre, és a jegybanki alapkamat, ennek megfelelően a 3 hónapos hozam sem lesz ennél jelentősen magasabb, akkor négy, de még inkább öt évig megtartva az új MÁP Plusz ígérkezik a legnagyobb hozamot biztosító befektetésnek az állampapírok között.