Folyamatosan félrebeszél az amerikai elnök - Emiatt a választást is bukhatják

Elemzések2022. nov. 1.D.J.

„A helyzet nem fest jól” – foglalta össze a helyzetet egy demokrata tanácsadó, így nem sokkal a félidős amerikai választások előtt.

Amikor Biden tesz egy váratlan kijelentést és mondjuk közli, hogy a COVID járvány véget ért, vagy hogy befogják vetni az amerikai hadsereget a kínai támadók ellen, ha Peking megtámadja Tajvant, akkor az elemzőknek általában várniuk kell, hogy kiderüljön, ez-e a hivatalos álláspont.

Ilyenkor általában a Fehér Házból érkezik egy tájékoztató, ami tisztázza, hogy az elnök tényleg komolyan beszélt vagy csak megint rosszul fogalmazott. Mint amikor Biden közölte, hogy rákban szenved, Washington pedig később igyekezett korrigálni, mivel valójában régen volt bőrrákja, de azóta kezelték.

De sokszor nincs is mit magyarázni, mert a tévesztés a napnál is világosabb.

Az elnök nemrég például egy olyan képviselőnőt akart megszólítani egy fehér házi eseményen, aki még augusztusban meghalt egy autóbalesetben. Egy helyettes kormányzó felesége kapcsán pedig azt mondta: a hölgy remek lesz a Szenátusban. Pedig a kérdéses nő nem is indul a szenátusi választásokon.

Van hogy Biden a beszédei közben leblokkol. Pár napja az MSNBC interjújában amikor megkérdezték, hogy a felesége támogatja-e úgy tűnt Biden nehezen tud megszólalni.

Sok demokrata politikust mindez már csak azért is aggaszt, mert egy hét múlva félidős választások lesznek az USA-ban. A New York Times beszélt több pártközeli tanácsadóval is és a konszenzus az volt, hogy bár a korához képest a 79 éves elnök jól bírja magát, láthatóan már nem az, aki régen volt. Ha nyilatkozik akkor a párt emberei sokszor lélegzetvisszafojtva várják, hogy végig tudja-e mondani a szövegét komoly hibázás nélkül.

Most amikor a gazdasági válság és az ukrán háború is beárnyékolja az amerikai politikát szükség lenne rá, hogy az elnök kompetensnek tűnjön a választók előtt.

„A helyzet nem fest jól” – foglalta össze a helyzetet egy tanácsadó.  A demokraták soraiban azonban vannak, akik szerint a választókat mindez nem is igazán érdekli. A TheHill megszólította a párt egyik névtelenül nyilatkozó stratégáját, aki szerint az emberek, amikor megválasztották Bident már pontosan tudták, hogy nem a szavak embere. Aligha okoz meglepetést, ha felsül az egyik beszédével.

A számok alapján azonban nem ilyen egyértelmű a helyzet. A demokraták többsége nem örül annak, hogy Biden két év múlva is el akar indulni az elnöki pozícióért, a New York Times/Siena College kutatása szerint pedig a vezető oknak Biden korát jelölték meg a megkérdezettek.

A demokraták a nyár végén mindenesetre még reménykedhettek.

Azután, hogy a Biden-kormányzat szigorította a fegyvertartási szabályokat és kiállt a zöld beruházások támogatása mellett, az elnök népszerűsége pár hét erejéig nőtt. Október eleje óta viszont megint elindult egy negatív tendencia. Biden támogatottsága hetek óta zuhan.

Amihez az is hozzájárulhatott, hogy a nyári nagy bejelentések után a problémák nem tűntek el. A fegyveres erőszak nem szorult vissza, a gazdaság pedig a választók szerint nem jó irányba halad.

Biden támogatottsága 40 százalék körül mozog. A félidős választások kapujában az elmúlt 30 évben csak Trump produkált ilyen rossz számokat

„Azt se tudja hol van. […] A fickó azt se tudja, hogy él-e még – mondta Donald Trump annak idején Biden kapcsán. Más republikánusok, mint például a párt egyik politikai stratégája Doug Heye szerint viszont nem szabad túlzásba esni, amikor Biden zavaros nyilatkozatait kritizálják. Mert ez akár vissza is üthet.

Őt egyébként meglepte, hogy miután Biden egy halott képviselőnőt akart megszólítani, a Fehér Ház nem merte később nyíltan kimondani, hogy az elnök hibázott. Helyette a helyreigazításnál megpróbálták azzal elkenni az esetet, hogy a gyász miatt „épp a halott politikusnő járt az eszében”.

Szerinte azzal, hogy nem vállalták fel a nyilvánvalót az elnök hibájából nagyobb ügy lett mintha tisztázták volna az esetet.