Hiába az óriási rezsiszámlák, egy állatkertet nem lehet leállítani

Elemzések2022. nov. 2.Dajkó Ferenc Dániel

Nehéz helyzetbe kerültek az állatkertek az emelkedő árak miatt. Nem csupán a rezsiköltségek növekedése, hanem a megugró takarmányárak is sújtják őket. Sok szektor van most bajban, az állatkertek azonban egészen speciális helyzetben vannak. Ennek oka, hogy egy állatkert nem tud leállni, mert az állatoknak enni kell adni, télen pedig fűteni kell az állatházakat. A helyzetet enyhíti némileg, hogy különösen jól alakult az idei nyári szezon. Gajdos Lászlót, a Nyíregyházi Állatpark igazgatóját kérdeztük az állatkertek helyzetéről.

Az Európa szerte emelkedő energiaárak és a magas infláció a gazdaság szinte összes szereplőjét kihívások elé állítják, vannak azonban különösen kitett ágazatok. Ide tartoznak az állatkertek is, amelyek most a legnehezebb helyzetben lévő intézmények egyikei. Ennek oka, hogy az áremelkedés szinte minden téren sújtja őket – fogalmazott Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója.

Hiánycikk a takarmány

Az idén nyáron tapasztalt rendkívüli aszály az egyik olyan tényező, ami megdrágítja az állatkertek működését. Nem csupán felment az ára, de hiánycikké is vált a jó minőségű takarmány, az idei rossz termés következtében. Mind szénából, mind kukoricából, mind pedig számos zöldségféléből, többek közt a répából és a céklából is hiány van. A Nyíregyházi Állatpark esetében például a saját termelőink idén nem tudták előállítani ezekből a terményekből a szükséges mennyiséget, így most két-háromszoros áron kell ezeket beszerezni – ismertette az állatkert igazgatója.

Hozzátette, külön problémát jelent, hogy az állatok számára tengeri halat és különböző Európa más országaiban készült tápokat is szükséges vásárolni, ezekért pedig euróban kell fizetni. A tengeri halak ára körülbelül 20 százalékkal eleve nőtt a piacon a beszerzést pedig a jelenlegi forint-euró árfolyam még költségesebbé tette.

Többszörösére nőtt energiaszámlák

Az energiaszámlák is drasztikusan megemelkedtek.

A Nyíregyházi Állatpark esetében ez azt jelenti, hogy idén eddig 100 millió forintba került a gáz és 200 millió forintba került a villanyszámla, tehát összesen 300 millió forintot tett ki az állatkert energiaköltsége. Ez az összeg most 1 milliárd forintra növekedhet. A Nyíregyházi Állatpark ráadásul a szerencsésebbek közé tartozik, mert a gázszerződést már megkötötte aránylag kedvező feltételek mellett, az áram közbeszerzése pedig jelenleg is zajlik – hangsúlyozta Gajdos László.

Összességében tehát 7-800 millió forintos energiaköltség növekedéssel lehet számolni

– ismertette a költségnövekedést.

Kedvezően alakult a szezon

Mi idén tavasszal erre a helyzetre már készültünk ezért júniustól amennyire lehetséges igyekeztünk takarékoskodni. Ezt segítette, hogy kifejezetten kedvezően alakult az idei szezon - mondta.

Több mint 500 ezer vendég érkezett a nyári időszakban az állatkertbe. Érdekes jelenség azonban, hogy a nyár közepétől a magyar vendégek aránya nagyságrendileg csökkent. A Nyíregyházi Állatpark esetében ezt ellensúlyozták a szlovák vendégek, és a romániai magyar lakta területekről érkező látogatók – fogalmazott.

Jövőre nem lesz áremelés

A magas látogatószám és egy június elsején végrehajtott 40 százalékos áremelés így lehetővé tette, hogy az állatkert tartalékokat képezzen.

Mindemellett jövőre nem tervezünk árat emelni, mert nem lehet végtelenségig terhelni a vendégeinket. Ezt azonban muszáj volt megtennünk, mivel három éve nem emeltek árat az állatkertek. Június elsején egyébként gyakorlatilag minden magyar állatkert hasonló arányú áremelést hajtott végre

– húzta alá.

Egy állatkertet nem lehet leállítani

Ezen túl az állatkert más módszerekkel is spórol az energiaköltségeken – ismertette.

Mint mondta, bár számos intézmény küzd a magas energia árakkal, legyen szó akár a színházakról, vagy uszodákról, esetleg szállodákról, de az állatkertek abból a szempontból vannak nehéz helyzetben, hogy egy állatkertet nem lehet egyszerűen leállítani. Az állatokat folyamatosan takarmányozni, gondozni kell, és azoknak az állatoknak, amelyeknek télen szükségük van a fűtött épületekre, muszáj ezt biztosítani.

Ha egy elefántnak minimum 18 fokos hőmérsékletre van szüksége, nem lehet 10 fokon tartani, mint ahogy a komodói varánusznak a 35 fokot is biztosítani kell

– fogalmazott.

Kiemelte, hogy a Nyíregyházi Állatpark számára most segítséget jelent, hogy még 2014-ben beszerzésre kerültek fa tüzelésű kazánok, amelyekkel néhány házat fel lehet fűteni. Most ezeket a kazánokat beüzemelik.

Emellett átcsoportosítások lesznek az egyes házak között, hogy optimalizálni lehessen a fűtést. A kisebb állatházakat bezárják és onnan az állatokat a nagy, egyébként is felfűtendő épületekbe helyezik át.

Az igazgatási részen is csökkentették a költségeket. Az irodai dolgozók néhány olyan fűtött állatházba költöznek át, ahol el lehet őket helyezni. Az irodaépületeket pedig csak 10 fokon fogják tartani, ami a fagyveszély elkerüléséhez szükséges.

Az állatházakban 2-4 fok között csökkentik a hőmérsékletet, ahol az állatfajok tűréshatára ezt lehetővé teszi. Vannak azonban olyan állatfajok, amelyek esetében ez egyáltalán nem lehetséges.

Télen emellett 3 órával rövidítik a nyitva tartást. Ezzel a világítás költségeit csökkentik. A park díszkivilágítását pedig már régen lekapcsolták  – sorolta a takarékossági intézkedéseket.

Mindenki megtarthatja a munkáját

Elbocsátások azonban Nyíregyházán nem lesznek – hangsúlyozta Gajdos László.

Én úgy gondolom, ez egy nagyon embertelen dolog lenne, mivel mindenkit sújt az infláció és a rezsiár-emelés. Egyrészt mindenképp szeretnénk a dolgozóinkat jó helyzetben megőrizni, másrészt ez egy nagyon speciális képzettséget igénylő szakma, tavasztól pedig nagyon sok vendéget várunk. A vendégeket és az 5000 állatot pedig ki kell szolgálni. Nyilván a nyári diákmunkásokat, nyugdíjas munkavállalókat most nem vittük magunkkal, de ők egyébként is szezonális munkavállalók

- fogalmazott.

Reménykednek a jövő évi jó szezonban

Most az önkormányzati állatkertek elsősorban a tulajdonosi segítségre számítanak. Nyíregyháza önkormányzata is erőn felül igyekszik segíteni.

Természetesen minden segítség számít, de tisztában vagyunk vele, hogy a kormányzat jelenleg nem feltétlenül van abban a helyzetben, hogy segíteni tudjon, mivel most szinte mindenki segítségre szorul.

Most reménykedünk a jövő évi jó szezonban és abban, hogy az állatkertek is valamilyen kormányzati segítségben részesülhetnek – húzta alá.

A címlapi és a borítókép forrása: sostozoo.hu