BÉT: Gyengültek a vezető részvények

Elemzések2019. aug. 5.Növekedés.hu

A főbb nyugat-európai tőzsdék is gyengültek, és a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX is 1,03 százalékos csökkenéssel, 39 896,31 ponton zárt hétfőn.

A részvénypiac forgalma 10,8 milliárd forint volt hétfőn, a vezető részvények gyengültek a pénteki záráshoz képest. 

Baráth Tibor, az Erste Befektetési Zrt. vezető üzletkötője szerint negatív a piaci hangulat. Fokozódó gyengülés látható, Európában is technikai szintek törtek át - mondta az MTI-nek. Az amerikai piac a BÉT zárása előtt nem sokkal 2 százalékos esésben volt, Európában a német DAX index például 1,9 százalékot csökkent a nap végére. 

A magyar piac relatíve stabil, mind az amerikai, mind az európai piacok nagyobbat estek - tette hozzá.

A vezető magyar papírok közül a gyorsjelentését kedden publikáló Richter a legstabilabb, árfolyama alig csökkent, a legnagyobbat eső OTP ára 12 ezer forint alá süllyedt.A vezető üzletkötő szerint egyértelműen a múlt heti események tovagyűrűzése mozgatta a piacokat. Úgy vélte, a helyzet eszkalálódik, miután Kína a múlt heti "pofonra ugyancsak pofonnal " - az újabb amerikai kereskedelmi vámok kivetésére hétfőn a jüan leértékelésével - reagált. A kereskedelmi kilátások egyre romlanak, ennek hatását látni a tőzsdéken is - mutatott rá. Hozzátette,

a gyenge jüan - vagyis, hogy a kínaiak az olcsó jüanon keresztül kereskedelmi előnyt szereznek - eddig is szálka volt az amerikai partnerek szemében.

A kínai jüan hétfőn 11 éves mélypontra esett, miután a kínai nemzeti bank a politikai szempontból érzékeny, 7 jüanos szint alá engedte az árfolyamot a dollárral szemben. Kína központi bankja azzal indokolta a gyengülést, hogy az válaszlépés volt az "egyoldalú kereskedelemvédelmi intézkedésekre". A gyengébb jüan árfolyam következtében a kínai árucikkek dollárban számolt ára alacsonyabb lesz, vagyis a büntetővámok ellenére megőrizhetik versenyképességüket az amerikai piacon, miközben a Kínába irányuló amerikai import a dollár jüannal szembeni drágulása miatt visszaeshet. 

A Mol árfolyama 30 forinttal, 1,01 százalékkal 2940 forintra csökkent, 2,9 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 200 forinttal, 1,66 százalékkal 11 870 forintra esett, forgalmuk 5,1 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom 5 forinttal, 1,17 százalékkal 423,50 forintra gyengült, forgalma 170,3 millió forint volt. A Richter-papírok ára 15 forinttal, 0,29 százalékkal 5140 forintra csökkent, forgalmuk 1,7 milliárd forintot ért el. A BUMIX 4360,47 ponton zárt hétfőn, ez 26,08 pontos, 0,60 százalékos emelkedés a pénteki záráshoz viszonyítva.